Läst

Söndags-smakbit # 49

Av
den
10 december 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Jag läser nu romanen Innan fåglarna vänder åter av Merja Mäki som utspelar sig 1940i finska Karelen då finska vinterkriget slutar med en dyrköpt fred och Alli med familj måste lämna sitt älskade Karelen som nu tillfallit Sovjetunionen. Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer.
Smakbit sid 203-204
“Sköterskeeleverna var säkert roade av att någon blygdes över sin nakenhet och deras självförtroende gjorde bara min osäkerhet större. Det var förstås fåfängt att bry sig om sådana struntsaker samtidigt som barnet låg på expeditionen, mera fågel än människa och redo att flaxa iväg till dödsriket.
Tänk att just jag hade givits vårdnaden av ett barn som svävade mellan liv och död, medan folket här på krigssjukhuset utan knot vårdat alla som förlorat benets vid ljumsken eller fötts i förtid.
Mina rumskamrater var som ett träd med tredelad stam men gemensamma rötter. De stod där och susade i samma takt medan grenverket smyckades av broderade snöflingor. Deras huvudbonader påminde om fjärilar: hättans vita band var knutna i en stor rosett under örat likt vingar på grenarna. Samtidigt försökte jag plantera mina späda rötter i främmande jord. Min stam hade stukats som en martall och småfåglarna hade jagats bort från mina grenar av kanonskott.”

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Bokdivisionen

  10 december 2023

  Den här tänkte jag läsa i början av nästa år, den står i hyllan och väntar!

  • Svara

   Paula

   10 december 2023

   Jag tyckte det var lite märkligt språk i början, men dels vande jag mig o dels blev det bara bättre och bättre, en himla fin berättelse som får toppbetyg av mig

 2. Svara

  Monika

  10 december 2023

  Märkligt språk kan jag nog hålla med om att det är, men ja, man brukar vänja sig.

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  10 december 2023

  jag var också väldigt förtjust i Innan fåglarna vänder åter. om jag var irriterad på språket i början så hade jag helt glömt bort det i slutet. så duktig debutant! tack för smakebit och påminnelse!

 4. Svara

  Åsa

  10 december 2023

  En tid och en plats jag gärna skulle vilja läsa mer om. Man kan inte annat än beundra finnarna, ett starkt folk som genomlidit mycket svårigheter med kamp och stort mod. Tack för smakbiten.

 5. Svara

  Lottens Bokblogg

  10 december 2023

  Lite annorlunda uppbyggt språk. Antingen sådant som man verkligen uppskattar efter ett tag, eller inte alls fastnar för. Tack för smakbiten.

 6. Svara

  Cinnamon

  10 december 2023

  Tack för en intressant smakbit!

 7. Svara

  Hanneles bokparadis

  11 december 2023

  intressant debut, min mor kommer från den finska Österbotten, känns knasigt att läsa finska böcker på svenska.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 74
 • 235
 • 1 654 719
 • 5 125
 • 66 106
Sök här