Läst

Jag har läst..

Av
den
30 januari 2013

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot

skloot

I januari 1951 diagnosticerades Henrietta Lacks med cancer. Nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog utan hennes medgivande lever fortfarande. De har gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men ingen kände till den fattiga, svarta tobaksodlaren, som var alltings upphov.
Ett provrör med HeLa-celler kostar 256 dollar. Men Henrietta Lacks familj har aldrig fått ett öre i ersättning och har idag inte råd med en sjukvårdsförsäkring.

En storartad berättelse om vetenskapens fantastiska förmåga att skapa ett bra liv för oss alla. Men också en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Och inte minst en djupt skakande berättelse om en dotter som förtärdes av frågor om sin mor som hon aldrig fick lära känna.

Den här faktaboken var en läsupplevelse utöver det vanliga. Jag har suttit med Henrietta i över en veckas tid nu och läst och begrundat hennes livsöde och hennes cellers enorma potential.
Man blir tvungen att ta ställning till vem som ska ha rätt till cellerna, är det individen, är det forskarna? Henriettas familj fick aldrig någon ersättning trots att hon själv aldrig medgav att hennes celler skulle användas i forskningssyfte.

I denna ambitiösa historia som författaren som är vetenskapsjournalist har jobbat på ett tiotal år står familjen Lacks i centrum. Henriettas och hennes familjs öde drabbar mig som en käftsmäll!
De härstammar från slavar på söderns tobaksfält, är lågutbildade,degenererade av incest, droger, kriminalitet, fattigdom och sinnessjukdom.
De gifter sig vanligen med sin kusin och hemfaller till brottslighet. Ändå finns en mycket stark familjekänsla som övervinner mycket.
Henriettas dotter Deborah är huvudpersonen i berättelsen, hennes kamp för familjen och för att få reda på allt om sin mamma präglar hela berättelsen.

Den här historien är omvälvande och den kräver sin läsare. Den är inte lättsmält men högintressant och ger så många insikter. De medicinska avsnitten är svårsmälta om man inte är kunnig inom medicinsk forskning men även de avsnitten är väl värda att läsa igenom och försöka förstå.
En mycket viktig bok om rasism, om etik och moral och om den medicinska revolutionen.

Mitt betyg: ***

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  30 januari 2013

  Oj, det lät jobbigt, men säkerligen läsvärd! Tack o kram 🙂

 2. Svara

  Eva-Lena

  30 januari 2013

  Oj, den verkar stark och läsvärd. Ska noteras på min läslista.

 3. Svara

  Britten

  31 januari 2013

  Du delar med dig av så många bra Lästips.
  Många av tipsen har jag läst , får lust att ta tag i denna bok
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 321
 • 770
 • 1 610 989
 • 5 044
 • 65 073
Sök här