Matrecept och kökstips

Smaken är som baken..

Av
den
29 januari 2013

gris

Mmmm, lite så känner jag faktiskt.
Jag testar mig fram bland vegetariska utbudet i affären, någon måste ju minska ner på köttätandet när trenden är den rakt motsatta, mera kött åt folket som följer LCHF-dieten!
Men jag är ju käringen mot strömmen så jag tog och handlade

sojafarsmvitkal

torkad sojafärs som jag aldrig provat förut!
Nå, rent estetiskt var det ingen hit, först skulle “grynen” kokas upp i vatten, sedan skulle geggan rinna av ordentligt och sedan skulle man steka på den i olja. Med rätt kryddning smakar den helt okej, konsistensen och utseendet får däremot inget toppbetyg. Lite omständigt att först koka och sedan steka.
Jag tillagade den sedan i ugnen tillsammans med riven morot, lök, risoni och bitad spetskål och det blev en smaklig vegetarisk kålpudding.

Har du några tips på goda vegetariska produkter, jag handlar inte i hälsokostbutikerna för deras sortiment har jag inte råd med.

mat

Klarspråk!

TAGS

28 januari 2013

30 januari 2013

11 kommentarer
 1. Svara

  Sigge Svamphund

  29 januari 2013

  Köp qournprodukterna, de är jäte goda och enkla. Finns i alla fall på ICA och Coop. Deras färs är superbra och så finns det bitar filéer occh korv bland annat. Jag använder det mycket och ofta eftersom jag bara lagar vegetariskt här hemma. Äter endast kött om jag blir bjuden. Eller inte jag, det är matte det gäller, jag käkar helst kött

 2. Svara

  Mia

  29 januari 2013

  Jag tycker att alla typer av bönor, linser o.dy. är lätt att arbeta med när det gäller vegetariskt, bara googla och det finns massor med recept! Sojaprodukter är ofta ganska dyra… Kram fina Paula!

 3. Svara

  Astrid

  29 januari 2013

  Dottern har ätit vegetariskt under en lång period. Tyvärr har jag väl glömt men mycket blev got av det hon gjorde .Sedan skilde det på märken. Sedan så skulle det stekas försiktigt mycket av produkterna

 4. Svara

  AprilSus

  30 januari 2013

  Själv har jag inte ätit kött på 1 1/2 år. Jag har bytt ut köttet mot qourn och soja produkter, samt att vi äter en hel del fisk. Kan inte påstå att jag har saknat köttet under den här tiden. Yngsta dottern har valt att börja äta kött igen, men det är främst i påläggs form eftersom det är jag som lagar maten. Har visserligen köpt hem kycklingklubbor, hamburgare mm i fryst form, men än så länge har det inte varit någon efterfrågan på detta. 😉

  Det har ju varit en del prat om att köttkonsumtionen i vårat land är väldigt hög och med tanke på att det finns bra vegetariska alternativ nu mera, så borde fler pröva dem. De flesta smakar riktigt bra när man tillagat och kryddat dem efter egen smak. Man behöver ju inte sluta att äta kött, bara byta ut vissa måltider ibland. Många skolor väljer ju att bjuda på vegetariskt någon dag i veckan, vilket jag tycker är en bra grej. Ännu bättre om det alltid finns ett vegetariskt alternativ. Känns ju lite fånigt att man år 2013 fortfarande måste ansöka om “specialkost” bara för att man inte äter kött. På dotterns gymnasium har de alltid en vegetarisk rätt, men min dotter säger att den oftast inte är så goda, vilket ju är tråkigt.

  Ha en fin onsdag!
  Kramis! <3

 5. Svara

  Ninni

  30 januari 2013

  Ja nog är smaken som baken. 🙂 Jag älskar kött! Mest älgkött som jag är uppfödd på liksom grisköttet som jag också åt mycket som barn. Nötkött i form av färs, stekar och grytor är också himla gött. Kycklingfiléer kan man göra mycket gott utav och kalkon är heller inte helt fel men hel kalkon är på tok för stort att köpa då vi är bara två i hushållet men som bjudmat kring jul passar det perfekt. 🙂 Lamm har jag däremot inte provat att tillaga. Det har nog en hel del med min uppväxt att göra. Vi åt aldrig lammkött för vi hade så mycket annat kött och sen påstod min mor alltid att lamm smakade kofta. Nu har jag ätit lammkött och det smakade absolut inte kofta, det var gott.
  Jag har även ätit qournfärs och den var förvillande lika nötfärsen tyckte jag så den skulle jag kunna tänka mig att äta. Men vegetariskt annars… nä jag tycker alltför mycket om kött. Men igår åt vi vegetariskt. Våfflor! 😆
  Kramen.

 6. Svara

  Kicki

  30 januari 2013

  Visst skulle man väl minska på sitt köttintag. Nu är det ganska lågt ändå hos oss, men ändå.
  Men jag är inte lika sugen som du på att testa än det ena och än det andra. Matlagning är inte min starka sida som du vet. 😉
  Kramen

 7. Svara

  annette

  30 januari 2013

  Med tanke på hur lite kött jag äter så skall jag ur hälsosynpunkt inte minska ner på det, behövs lite för att få naturlig B12 i kosten.
  Äter mkt vegetariskt i form av veg pytt, frysr veg.färs, veg korvar, bönor, linser och kikärtor, gör ofta grytor med det finns i kylen, krossade tomater, vitlök m.m
  Har aldrig varit en stor köttätare, och kommer heller aldrig att bli det, äter i så fall mkt hellre fisk!

  Bra att Du tar upp den här frågan!

  Kramen

 8. Svara

  soffie

  30 januari 2013

  har aldrig testat det äter kött men jag gör gärna vegetariska gratänger 🙂

 9. Svara

  soffie

  30 januari 2013

  Tack för att jag fick låna bilden på den vackra kyrkan jag meddelar dig när jag har med den i bloggen är det ok att jag länkar till dej då?

 10. Svara

  Lena

  1 februari 2013

  Hej Paula.

  När min artros drabbade mig provade jag att leva som vegan! Då bodde jag i Stockholm och hade tillgång till alla livsmedel. Nu när jag bor i en liten ort utan att vara renlärig vegan använder jag ofta traditionella bönor och linser för proteinets skull. Sojabönor blir bra att koka efter blötläggning och mosa med grönsaker till färsbiffar som man kan steka, eller använda i soppor och grytor med traditionella tillbehör. Billigaste varianten jämfört med sojaprodukter.

  Lycka till/Lena

 11. Svara

  apropå

  2 februari 2013

  Jag undviker alla produkter som marknadsförs som “låtsaskött”. För den som äter kött är de alltid en besvikelse, för den som inte äter kött (som jag) påminner de ändå obehagligt mycket om kött – om man en gång är vegetarian är ju kött det som man *inte* vill ha! I vårt hushåll används massor av rotsaker, svamp, bönor, linser (och ibland även fisk, livet blir enklare så). Och färska grönsaker, förstås. Allt är gott bara man kryddar rätt!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 455
 • 499
 • 1 641 146
 • 5 101
 • 65 747
Sök här