Läst

Jag har läst..

Av
den
15 mars 2013

De fann vägen av Kjell Andersson och Tore Hagman

andersson-hagman

Möt människor som har följt sin inre kompass och gjort en rejäl kursändring i livet.
För en del är det kontrakurs, för andra går det mjukare. Men gemensamt för alla är att värden som närhet till naturen, ren mat, en hållbar livsstil och att få följa sin övertygelse är viktigare än pengar, konsumtion och karriär.
Svante var fiskare och sjöman, men när han fick se Greenpeace i arbete sade han till sig själv: “Det där vill jag göra!” Han rodde gummibåt framför valharpuner i Berings hav och han kämpade mot franska kärnvapenprov i Moruroa-atollen.
Carina och Erland var sjökaptener. Båda tänkte då de stod på kommandobryggan :”Varför står jag här?” De har en stark känsla av att samhället är inne på en ohållbar kurs. Nu driver de det ekologiska småbruket Olivia norr om Herrljunga.
Stefan var en flygtokig Göteborgskille som ville bli pilot. Men han kom i kris, mötte Gud och blev franciskanmunk. “Gud finns! Då vill jag leva för honom!”
I boken möter du människor som valt förändring före bekvämlighet.
De berättar om livet före och efter. De är uppfriskande och utmanande.
De inspirerar oss till att se vad som är viktigt i livet.
De visar mot möjliga sätt att leva i en värld med miljö- och klimatkris.

Utdrag ur boken:
“Lycka är att vara nöjd med vad man har!
När Gabriella avslutade sin idrottskarriär som utförsåkare på mountainbike, förverkligade hon en längtan hon haft redan som barn. Hon valde ett enkelt liv i en timmerstuga i skogen.
Kärnan i det här livet är att inte behöva en massa saker, betonar Gabriella.
I det moderna konsumtionssamhället går mycket ut på önskeuppfyllelse. Bara du får den eller den prylen så blir du nöjd. Ända tills du börjar sträva efter nästa förstås. Och det ser en massiv marknadsföringsapparat till att du gör. Livet blir en kedja utan slut av önskeuppfyllelser.”

Vilken fantastisk och inspirerande bok om människor som verkligen brinner för något!
Det är något jag önskat att jag också kunde göra, att jag hade något som jag verkligen brann för, inte bara sådär lite lagom utan hela vägen!
Att kunna följa sin egen väg och veta vart man vill komma!
Jag har nog alltid levt mer intuitivt, tagit dagen som den kommer, lärt av mina misstag och sedan satsat på att göra nya…
Nu menar jag inte att vi alla ska dra något gammalt över oss och flytta ut i skogen, men det är allt bra uppfriskande att läsa om dem som inte följer i det stora flödet utan väljer att bo utan el, eller att kämpa för Greenpeace aktioner för en bättre värld.
Många spännande livsöden och många vackra foton illustrerar berättelserna.
Författarna har intevjuat människor som rent geografiskt bor inom ett ganska litet område. Ändå finns här så många olika levnadssätt. där dock alla har det gemensamt att man vill värna om jordens resurser.
Mitt entusiastiska betyg blir ****

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Loka

  15 mars 2013

  Visst är det beundransvärt när somliga byter riktning totalt eller prövar på något komplett annorlunda yrkesmässigt. Det är bra och nyttigt att ta del av detta, det ger hopp om att allting är möjligt, bara viljan och passionen finns med så kan man nå vilket mål som helst.
  Att våga lämna det gamla invanda för något nytt och främmande – det är det livet handlar om.

  Tack för ett nyttigt boktips

  Kramar!

 2. Svara

  Mia

  15 mars 2013

  Så underbart och så modigt av dom att ändra inriktning på livet så där….jag vet inte om jag skulle våga, men jag beundrar dom!
  Kram på dig!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 155
 • 497
 • 1 652 577
 • 5 119
 • 66 012
Sök här