Läst

Jag har läst..

Av
den
10 april 2013

Qvinna i världen av Ingrid Frideborgsdotter och Maja Suslin

suslin

Sex oerhört modiga unga kvinnor i världen låter oss vara med och dela deras vardag. Både i glädje och sorg.
Att våga visa upp sina liv för andra kräver mycket styrka. Det har dessa kvinnor.
Följ med på en resa runt hela vår jord och möt sex unga kvinnor, en i varje världsdel, alla födda i slutet av 1970-talet – alldeles vanliga, unika kvinnor:
Jasminah i Sydafrika
Hoang i Vietnam
Santusa i Bolivia
Vilda i Sverige
Mama Toumiti på Cooköarna
och Larina i USA

Ur inledningen, text Ingrid Frideborgsdotter:
“Livsprojektet tog form i mitt huvud redan 1996. Jag var trött på snuttifieringen i nyhetspress och ville göra något ordentligt – att följa en kvinna i varje världsdel under 50 år var en oerhört tilltalande djupdykninge.
I projektets början drev hatet och ilskan mig. Och jag är glad över kraften som fanns i de känslorna. Men jag är också oerhört tacksam över att hatet och ilskan har övergått i kärlek. Kärlek till mig själv, till kvinnorna men också till alla män i världen. Det är kärlekens kraft som kommer att få allt levande på jorden att blomsta.”

Ja nog är det ett fantastiskt projekt alltid, och presentationen av dessa kvinnor är också märkvärdig i all sin enkelhet. Författarna har tillbringat en månad om inte direkt hemma hos så nästan för att göra intervjuer, följa med på aktiviteter, vara en del av kvinnans vardag och fest helt enkelt. Och som du förstår är omständigheterna kring livsvillkoren mycket olika beroende på var på jorden och under vilka förhållanden kvinnan är född.
Jag tyckte också det var speciellt intressant då min egen dotter är född på 1970-talet, något som gjorde det lättare att relatera dessa kvinnors liv till min egen familjs situation.
Optimistiska är dessa författare som glatt berättar att projektet avslutas först år 2046 då de själva är 94 resp 86 år gamla!

Utdrag ur boken:
Hoang Ian Huong Vietnam
“Det mesta i Hanoi kan göras utomhus. I gryningen, när lugnet fortfarande ligger över staden, samlas hanoiborna runt sina sjöar och i parkerna och praktiserar taiji och qigong, de spelar badminton och tennis, sitter under ett träd och mediterar eller gör armhävningar på en parkbänk-
När staden kommer till liv, framåt sjutiden på morgnarna, lyfter frisören ut en stol vid gatukanten, hänger upp en spegel på staketet och tar emot sin första kund. När värmen blir tryckande framåt eftermiddagen tar möbelförsäljaren och hans familj och vilar siesta i sängen som står i skyltfönstret. På kvällarna springer barnen runt i pyjamas på trottoaren och leker kull eller spelar kula. Svenska föräldrar skulle nog blekna om de såg sina ettåringar stulta runt precis vid gatkanten bredvid hundratals motorcyklar och taxibilar. Men staden tar hand om de sina, och motorcyklisterna kör snabbt och smidig åt sidan om någon småtting skulle förirra sig ut på gatan. Mycket tidigt får de lära sig stadens regler.”

Alla avsnitt är illustrerade med riklig mängd vackra färgglada fotografier.
En helt underbar bok som andas hopp om framtiden var i världen än kvinnan bor och vilken lott i livet hon än har. Gemensamt har vi mer än vi kan tro.

Mitt betyg ****

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  soffie

  10 april 2013

  tack för boktips den ska jag kolla efter 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 461
 • 520
 • 1 640 653
 • 5 100
 • 65 736
Sök här