Jag har läst..

Smaker från Saltå kvarn – maten, brödet, kakorna av Åsa Swanberg

Saltå Kvarn var i stort sett unika när de 1964 började mala mjöl och baka bröd på biodynamiskt odlad spannmål. Idag är de plötsligt helt rätt!
Alla tänker miljö, klimat och GI, och produkter som fullkornspasta, surdegsbröd och bönor har letat sig in i var mans hem.
Det här är den första boken om Saltå Kvarn.
En inspirerande kokbok med över 140 recept med ekologiska produkter som bas, och samtidigt en guide till hur gott och enkelt det faktiskt är att baka sitt eget surdegsbröd, att göra sin egen musli och att använda bönor, nötter, frön och spännande gryn i maten.
Det är även en bok om Saltå Kvarns historia och filosofi, en tro att god hälsa kommer ur näringsrik jord och där man vill förädla naturens smaker till sensuella upplevelser utan att förstöra eller sätta till.
Bondens, mjölnarens och bagarens ansträngningar ska förnimmas i munnen!

Oj vilken härlig bok!
Fantastiska matbilder, fakta om produkterna och ett stort urval spännande recept!
Nu är inte jag av åsikten att ett bröd som tar två dagar att baka är enkelt, men det passar säkert många andra som har bättre planering…
Goda röror, sallader och soppor ska jag absolut smaka!
Sen mår man förstås extra gott när man kan yvas över att använda ekologiska produkter, något jag inte är särskilt duktig på i vardagen.
Däremot är jag nyfiken, och provar gärna nya smaker och i denhär boken får jag bra tips om hur jag kan variera mathållningen.
Mitt betyg blir full pott ****

0

11 Comments:

 1. Hej Paula! Jättetack för tips på böcker, båda Du har här är intressant för min del, men kanske just nu boken om Saltå Kvarn missat totalt och jäg åter mky bönor, linser, surdegsbröd osv, men har ibland svårt med fantasin vad gäller tillagningen.
  Tack ! Kram annette :)

 2. Den boken måste jag läsa. Kanske till och med äga :wink:

  Köper ofta produkter från Saltå Kvarn. Bondbrödet är jättegott! Håll utkik efter deras produkter i butiken, finns massor. T.ex. både torkade bönor och bönor på burk.

  Tänker att eftersom de odlat biodynamiskt så många år är nog markerna relativt giftfria.

  Jag och min syster var i Järna en hel dag för några år sen. Strosade runt i trädgårdarna, fikade, strosade lite till, shoppade, fikade igen. En härlig dag i underbart väder. Kan rekommendera ett besök där.

  Hoppas du inte lider alltför mycket av värmen vi har nu. Den blir nog inte kvar så himla länge den här svängen. Hoppas på mer sånt här när jag väl får semester om dryga veckan.

  Kram!

 3. Tack för ett bra boktips. Den ser intressant ut. Ska försöka få tag i den.
  Kramen Synne.

 4. Hej på dig! Låter intressant med boken!
  Känner igen det där med alla TV-dosor o kanaler, grrr! Solrosduken känner jag också igen!
  Hoppas ni trivs bra i nya Pörtet!

 5. I sömnen?? Nja jag hoppas att jag aldrig somnar när jag kör bil! 8O

  Hundvakt? Hmm njaaa, visst väl ni ha 2 små lurviga till i sängen?? :dance:

  Vi åker vecka 32, först till Gbg med barnen och sen tänkte vi försöka ordna barnvakt i några dagar så att vi kan åka med på Pt Cruiser-träffen, bara Jonas och jag.

  Måste rusa till bussen nu… PUSS! :hjartan:

 6. tack för boktips! Boken om kloster tänker jag läsa nån gång. Jag tycker det låter intressant med klosterliv. Kanske man skulle prova på det. Nä det blir nog inte så!
  Nu hoppas jag att du får en njutbar helg. Ha det så gott. Kram!

 7. Boken om Kloster skänker en efter tanke, vända på tanke och handling .Den skall jag försöka få tag på ,med denna värmen just nu skall vi njuta men det kunde ju vara lite “lagom” i helgen stort “POWER MEET” i Västerås , nu skall vi njuta av gamla amerikanare , mm

 8. Förstår att du passar på att njuta av sommaren nu efter flytten!

  /Caroline

 9. Vill bara önska Dej en Trevlig Helg!

  Kram //annette

 10. Ha en skön helg nu… tack för bok tipsen.. vore skönt om man hann läsa en en stund säger matte

 11. Tack för boktipset, Paula. Det blir nåt att bita i… ;-)

Kommentera