Läst

Jag har läst..

Av
den
3 juli 2008

Kloster – vistelser i stilla rum av Pippi Engstedt

I Sverige är traditionen att besöka kloster inte så vanlig – få vet att allmänheten ofta har tillträde till de stillsamma och vackra klostermiljöerna oavsett trosuppfattning.
Det här är en guidebok om nordiska och sydeuropeiska kloster som tar emot gäster för kortare besök eller vistelser med övernattning.

Boken ger en inblick i det dagliga klosterlivet, skildrar historien bakom varje kloster och berättar om de sedvänjor man tillämpar. Vissa av dem är bara öppna för kvinnor, andra bara för män och en del har önskemål om tystnad.
Vriationen är stor. På Österlen finns ett modernt kloster i betong och ett annat i ett före detta hönshus. Söder om Rom finns ett kloster med egen strand och i medeltidsstaden Assisi finns ett av Birgittasystrarnas många gästhem med stor trädgård och takterrass.
Vitt skilda miljöer men med en sak gemensamt:
Alla erbjuder besökaren möjlighet till en avkopplande vistelse i stilla och vilsamma rum.

Intressant läsning och vackra foton som illustrerar de olika klostren.
Telefonnummer eller webbadress till samtliga ställen om man skulle vara intresserad av att boka rum. Om jag skulle vara mera ute och resa skulle ett rum på ett gästhem på Mallis passa mig ypperligt!
Eller varför inte tillbringa några dagar i total tystnad i ett svenskt kloster under en s.k. reträtt?
Betyg ***

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Åsa

  4 juli 2008

  Faschinerande det där med kloster.
  När min yngsta dotter var sex år, då skulle hon bli nunna när hon blev stor och jag tog då med henne till Birgittasystrarna här i Falun (de hade öppet hus) och då fick dottern se, vad de sysslade med.
  De bedriver ju pensionatrörelse bland annat och dottern som trodde att de “bara gick omkring och såg nöjda ut” hon bestämde sig för att…nunna, det skulle hon då inte bli!
  Detta är ju över tjugo år sedan och hon har ännu inte blivit nå´n nunna.
  Ha dé!

 2. Svara

  Carina

  4 juli 2008

  Nunnelivet vil jag nog inte ha för jämnan…men att bo hos Birgittasystrarna ett tag vore nog lisa för själen.
  Tanken tilltalar mig faktiskt.

 3. Svara

  Turkulainen

  24 juli 2008

  Om ni kommer till Åbo och vill övernatta lugnt och relativt billigt i centrum, välj birgittinersystrarnas gästhem. Googla på http://www.kolumbus.fi/birgitta.turku
  Texten finns också på svenska.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 304
 • 380
 • 1 635 175
 • 5 092
 • 65 628
Sök här