Läst

Jag har läst..

Av
den
15 maj 2014
En mörderska bland oss Bokomslag En mörderska bland oss
Hannah Kent
historisk roman
Damm förlag
2014
368

Norra Island 1829.
Pigan Agnes Magnusdottir, dödsdömd för sin medverkan i ett brutalt dubbelmord, inhyses på den avsides belägna gården Kornsa i väntan på avrättning. Av rädsla och avsky undviker familjen först all kontakt med Agnes. Men snart väcks frågor och tvivel, kanske är hon inte det kallblodiga monster hon utmålats som.
Till allas förvåning väljer Agnes den unge, oerfarne prästen Toti till sin själasörjare. Efterhand får han den bittra, ordknappa Agnes att öppna sig och avslöja sin roll vid dråpet på Natan Ketilsson, hennes husbonde och svekfulle älskare. Men hur kan hon undkomma ett öde som avgörs av andras fördomsfulla föreställningar?

Utdrag ur boken:
"Till vänster om mig hör jag skratt - två soldater som pissar på marken. Jag kan känna lukten av urin i den varma luften.
Som vanligt är det ingen som har brytt sig om att jag varken har ätit eller druckit ens en klunk vatten på hela dagen, mina läppar är spruckna som späntved. Det känns som när jag var liten och hungrig, som om benen växer och blir större i kroppen, som om skelettet ska skallra ut ur mig.Jag har slutat blöda. Jag är inte längre kvinna."

Författaren kommer från Australien men har bott på Island som utbytesstudent och fick där idén till romanen. Hon har gjort gedigen research inför uppgiften och hon är en uttalad författartalang som vet hur man bibehåller läsarens intresse.
Miljön är som tagen ur de isländska sagorna, livet är hårt och fattigt, människorna är ordkarga, men känslor flammar upp under ytan och när man placerar flera personer instängda i små utrymmen, ja då finnns alla förutsättningar för dramatiska skeenden.

En mycket läsvärd berättelse!

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Kersti

  15 maj 2014

  Nu har du gjort mig nyfiken. Den boken ska jag spana efter. Låter som en bra sommarläsning.
  Tack för kommentar inne på Plommenad. Det är verkligen värdefullt med bloggkontakterna. Du var en av de första som jag fick kontakt med så det är extra roligt att du finns kvar. Vem vet en vacker dag kanske vi ses i verkliga livet. 🙂 Kram

 2. Svara

  Mia

  15 maj 2014

  Jag har fått berättat för mig, att jag bott 13 liv på Island…om jag läser kanske jag kan få några aha-upplevelser… Kram finaste Paula i hela världen :love:

 3. Svara

  Ninni

  15 maj 2014

  Tack för tipset! :thumbsup:

 4. Svara

  Livet på Tallåsen

  15 maj 2014

  Jag läste precis mitt horoskop (kräftan) under din sida astrologi.Jösses,jag blev nästan mörkrädd så bra som det stämde in på mig.
  Ha det bra!
  Christina

 5. Svara

  Gunilla

  16 maj 2014

  Spännande boktips! Alltid bra att ha lite på lut för regniga dagar. Det verkar som värmen är på väg tillbaka nu så det blir skönt. Ha en fin helg och kramen 🙂

 6. Svara

  Raija

  16 maj 2014

  Den här boken verkar intressant och jag gillar historiska romaner. Har skrivit upp den på min önskelista 🙂 .

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 562
 • 574
 • 1 610 472
 • 5 044
 • 65 064
Sök här