Läst

Jag har läst..

Av
den
26 maj 2014
Sommaren utan regn Bokomslag Sommaren utan regn
Maggie O´Farrell
roman
etta förlag
2014
pocket
375

London, juli 176. En värmebölja som verkar oändlig har svept in över staden. Det har inte regnat på månader när den pensionerade Robert Riordan säger till sin fru Gretta att han ska gå och köpa tidningen, men aldrig kommer tillbaka.
Robert försvinner och de tre vuxna barnen måste återvända hem - döttrarna Monica och Aoife som slutat tala med varandra och sonen Michael Francis som står på randen till skilsmässa - var och en med egna idéer om faderns försvinnande. Inget av syskonen anar att deras mor tror sig ha en förklaring, som hon väljer att behålla för sig själv.

En intim skildring av en familj i kris,en psykologiskt trovärdig roman som lyckas med bedriften att vara nagelbitande spännande och djupt mänsklig på en och samma gång.

Utdrag ur boken:
"När han följde med för att träffa Claires föräldrar för första gången, var det som gjorde starkast intryck på honom hur trevliga alla var mot varandra. Så enastående hövliga och omtänksamma. Föräldrarna sa "käraste" till varanda. Vid middagen frågade hennes mor om hon fick besvära honom om att skicka smöret om han ville vara så vänlig? Det hade tagit honom en stund att analysera grammatiken i den meningen, att famla sig fram i dess dunkla semantiska slingor."

"Skorna avslöjar henne. Gretta gör vad som helst för att slippa ha skor på sig, särskilt i den här hettan. Hon har alltid lidit av svullna fotleder, inflammerade knölar, nersjunkna fotvalv, liktornar, ont i hälarna, ont i tårna - hennes fötter, påpekar hon gärna, är hennes plågoris. Hon framlever sina dagar i tygskor eller tofflor utan hälkappa och sätter bara på sig skor vid speciella tillfällen. Att hon har tvingat ner fötterna i de här lädersandalerna, signalerar att Gretta är mer än redo, och att de har full batalj att vänta. Gretta pratar oupphörligt i över fem minuter. Hon ger dem en utförlig beskrivning av potatisarna hon har skalat och alla olika personer som har ringt, och hettan, och Londonpolisens allmänna oduglighet. Hon möter fortfarande inte barnens blickar."

Jag slukade den här romanen som är skriven med äkta berättarglädje. Karaktärerna är livfullt och varmt skildrade i all sin skröpliga mänsklighet. En riktig bladvändare som passar perfekt i hängmattan i sommar!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  26 maj 2014

  Ojojoj, jag hinner inte med i ditt läsande!!! Jag försöker men lägger till titlarna i listan för framtida behov, det tackar jag för att jag får göra :love:
  Kram finaste du!!!

 2. Svara

  Kicki

  27 maj 2014

  Nya intressanta titlar bjuder du på. Men just nu blir det väldigt lite läst för mig. Några få sidor på kvällen, ligger i stället och spelar Wordfeud med barnslig förtjusning med halva släkten och ett gäng okända 😉
  Kramen

 3. Svara

  BrittMarie

  27 maj 2014

  Wow, du har ju förmågan att recensera en bok, så att man tänker : Den där måste jag läsa. Vi får se längre fram då, när jag läst ut den jag just har på nattduksbordet. Ha det så bra nu i ett (åtminstone här) soligt och blåsigt majväder.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 38
 • 172
 • 1 654 285
 • 5 125
 • 66 098
Sök här