Läst

Jag har läst..

Av
den
30 juni 2014
Gränsen Bokomslag Gränsen
Riikka Pulkkinen
roman
Norstedts förlag
2013
297

Det är en varm sommardag och femtiotreåriga Anja har två saker att uträtta: vattna rosorna och begå självmord.
Hennes man håller på att tyna bort i Alzheimers och on har givit honom ett fruktansvärt löfte - ett som hon inte är säker på att hon kan hålla.
Anjas systerdotter Mari, lockas av det destruktiva och längtar efter något annat än den vanliga tonårstristessen. Hon dagdrömmer om killar, sex och sin egen begravning. Avbrottet i vardagen kommer när hon kastas in i ett passionerat förhållande med sin lärare, Julian.
Julians sexåriga dotter Anni blir vittne till attraktionen mellan sin pappa och Mari. Hon förstår instinktivt att något är fel, utan att veta hur hon ska tolka den obegripliga vuxenvärld hon upplever.

Jag blir grymt imponerad över denna unga talangfulla författare som bara var några och tjugo när hon skrev denna roman. Att kunna sätta sig in i tankevärlden hos människor i olika åldrar, framför allt äldre personer, dessutom med en så allvarlig sjukdom som Alzheimers är inte illa. Jag tycker hon klarar uppgiften bra, hon får ihop de olika personernas gemensamma nämnare, väcker många tankar och frågeställningar. Helt klart en läsvärd bok.

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 460
  • 770
  • 1 611 128
  • 5 044
  • 65 075
Sök här