Läst

Jag har läst..

Av
den
3 augusti 2014
Monster & vidunder Bokomslag Monster & vidunder
Kristofer Gustafsson
Bokförlaget Semic
2014
169

Världen är full av monster och vidunder.
Djupt under jorden, precis bortom bergen, strax under havets yta. Just där i skogsbrynet, i ögonvrån när vi vänder oss om...
Från jordens alla hörn kommer historier, sagor och myter om de mest skräckinjagande varelser och fascinerande väsen. Vidunder som Leviatan, Kraken och Behemot. Monster som Skylla och Charybdis och Tarasquen. Fasor som vampyrer, apokalypsens fyra ryttare och basilisken. Levande döda. Troll och oknytt, vättar, vittror och tomtar.
Tecknaren Kristofer Gustafsson har samlat och tecknat hundratals monster och väsen till ett omfattande monsterlexikon - en bok som är lika lärorik som den är kusligt fantasieggande och skrämmande.

Utan tvekan är illustrationerna höjdpunkten i denna bok. De är tecknade, svartvita, men ack så rysliga! Jag kan bara föreställa mig hur kul författaren hade under arbetets gång!
Det är enormt många gestalter vi här stiftar bekantskap med och många av dem har namn som är stört omöjliga att uttala.
Likaså är det intressant att ungefär likadana monster förekommer i olika delar av världen, dock under olika namn förstås.
Nordisk mytologi, grekisk mytologi och finska Kalevala är de verk man bäst känner till, Japan hade nog oslagbart de flesta varelser av det slag som hamnat inom denna boks omslag.
En rolig bok där varelser presenteras i alfabetisk ordning, med egenskaper och små vidhängande anekdoter.

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 513
  • 574
  • 1 610 423
  • 5 044
  • 65 064
Sök här