Läst

Jag har läst..

Av
den
26 september 2014
Nordiska nätter Bokomslag Nordiska nätter
Djur mellan skymning och gryning
Felix Heintzenberg
natur
Bio & Fokus Förlag
2013
foliant
190

Varje kväll när skymningen faller vaknar naturens eget nattskift till liv. Ett myller av djur som tillbringar dagen väl dolda ger sig då i skydd av mörkret ut i natten.
För att hitta rätt har evolutionen försett denna brokiga skara med de mest avancerade sinnesorgan som djurvärlden kan uppvisa, där de extrema specialisterna navigerar med hjälp av ultraljud eller jordens magnetfält.
Men inte alla nätter är mörka: Långt norrut ställer de ljusa nordiska sommarnätterna invånare som björn och varg inför andra utmaningar. Vintermörkret på samma breddgrader ställer ytterligare hårda krav på allt liv.
Den prisbelönte naturfotografen, biologen och pedagogen Felix Heintzenberg ger i boken en vacker och intim inblick i nattens hemlighetsfulla värld.

Utdrag ur boken:
"Ugglor hör till nattens allra skickligaste jägare. Deras ögon upptar en så stor del av huvudet att de knappt kan röra sig. Ögonen förmår att fånga in ungefär tio gånger så mycket ljus som en människas och fungerar därför mycket längre in på natten. Förutom några enstaka dagaktiva arter börjar flertalet av Nordens elva ugglearter att röra på sig en bit in i skymningen."

"I vildmarkens sommarnatt befinner jag mig just nu. Längs gränsen mellan östra Finland och Ryssland skall jag tillbringa ett antal nätter i ett gömsle för att fota björn. Det är inte första gången jag är i detta ingenmansland där människan är gäst och det istället blir naturens storhet som tränger sig på. Den kryper in under huden och upplevelsen av vildmarken drar genom kroppen som en rysning när jag från en höjd ser ut över landskapet. Ett land till synes utan slut breder ut sig och inom mig öppnar sig en känsla av ödmjukhet, längtan och - samhörighet. Jag har rest långt, är en gäst men känner mig ändå hemma."

skymniing

Bilderna i denna bok är rent magiska. Jag sitter fullkomligt förtrollad och bläddrar. Läser de få avsnitten med text och bläddrar igen genom foton och förstår vilken möda som ligger bakom att de kom till. Mörkerfotografering är alltid utmanande, men att sedan dessutom erbjuda de nattaktiva djurens värld på bild är fantastiskt.

En väl genomtänkt genomarbetad bok som pryder sin plats i vilken bokhylla som helst

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  26 september 2014

  En spännande bok, med andra ord…speciellt för en som älskar djurlivet! Kram på dig :love: :love:

 2. Svara

  Soffie

  26 september 2014

  Den boken måste jag läsa. Tack för boktips…

 3. Svara

  "LillaSyster"

  28 september 2014

  Ska kolla upp den boken på nätet, klick klick så kanske den landar i min brevlåda!
  Ha det fint så här på söndags eftermiddagen. Här bara blåser det…… Kram

 4. Svara

  Första året i Hjo

  28 september 2014

  Man måste läsa, alltid ha en bok på nattduksbordet.

 5. Svara

  BrittMarie

  28 september 2014

  Vilken fin bok! Kanske detta kan vara ett bra tips till present till pappa på 90-årsdagen i november. jag får fundera lite till.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 458
 • 559
 • 1 651 890
 • 5 116
 • 65 975
Sök här