Läst

Jag har läst..

Av
den
21 februari 2015
Oloflig beblandelse Bokomslag Oloflig beblandelse
Anita Salomonsson
historisk roman
Norstedts Förlag
2015
250

Sara Greta Pehrsdotter, oäktingen, lever som paria med sin mor på en liten gård i Furunäs. Vardagen präglas av lika delar hårt arbete och tyst skam. Sara Greta är en fläck som inte kan gnidas bort och hon blir mer eller mindre tvingad ut till en tjänst som piga hos ett gammalt par.
Så blir Sara Greta uppvaktad av en bondson, Nils, som snart också friar. Lyckan är stor. Men hans föräldrar säger blankt nej. Hon kommer att dra vanära över familjen. Nils är envis och bröllopet blir ett av de mest omtalade i bygden. Snart föds deras son - men nu blir hotet från barndomens illavarslande himlatecken verklighet.

Utdrag ur boken:
"Och inte grät dottern heller, bara nästan. Hon hade sovit oroligt, känslan av skam och övergivenhet. Utdragssoffan hade känts liten och trång. I det första knappt synbara gryningsljuset hade hon klivit upp, klätt på sig och lagt ihop sängkläderna. Vemodigt men utan större saknad. En period av livet var till ända. Ätit ett par strömmingar, en bit gröt från kvällen innan, druckit ett glas nattljummen mjölk. Sedan smugit sig iväg. Stängt dörren efter sig och börjat vandringen bort. Beslutet hade väckt nya krafter till liv inom henne. Hon skulle överleva, visa att hon redde sig själv. Att även ett oäkta barn kunde reda sig.
Sist av allt hade hon gått ner till hägnan och tagit avsked av djuren. Korna som hållit dem vid liv, gett dem mjölk och kalvdans. Hon klappade dem. Tillät sig att gråta ännu en smula. Nu när ingen såg. Så tog hon ränseln och knytet med maten och lämnade den lilla plats på jorden där hon var född och dit hon sannolikt aldrig skulle återvända."

Historien utspelar sig under första halvan av 1800-talet i Västerbotten. Författaren har hittat en egen nisch där hon använder autentiska historiska skeenden som grund för sina romaner. Jag har läst flera av hennes tidigare böcker och tyckt om dem. Denna roman är inget undantag.
Språket är vackert och vemodigt som poesi. Man kommer in i en särpräglad sinnesstämning när man läser, en stämning som dröjer sig kvar långt efter att man läst ut boken.
Jämmer och elände är det till övermåttan mycket och inget lyckligt slut så långt ögat kan nå. Är man bara medveten om det, och det är jag, så är berättelsen både verklighetstrogen och mycket välskriven.

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Astrid

  21 februari 2015

  Dottern jobbade tillsammans med henne under en period så jag passade på att köpa då
  Plus att hon skrev lite personligt till mig i böckerna , kul att ha
  Den här har jag inte läst

 2. Svara

  malinns

  21 februari 2015

  Tack för boktipset Paula. har inte läst något av Anita Salomonsen men det är alltid roligt att stifta bekantskap med “nya” författare.

 3. Svara

  Mia

  21 februari 2015

  Tack för boktips! Det är alltid välkommet med tips på “nya” författare. Den här boken tror jag att jag kommer att gilla.

 4. Svara

  Andra året i Hjo

  21 februari 2015

  Anita Salomonsson kan man snappa till sig på biblioteket nästa gång. Kanske.

 5. Svara

  Marja

  21 februari 2015

  Jag köpte ju den när jag var och lyssnade på Anita Salomonsson, men har inte hunnit börja på den än. Har en annan bok jag måste läsa ut först. Jag har läst så många recensioner nu som avslöjar att boken inte slutar bra… men ser förstås ändå fram emot att läsa den. 🙂
  Ha en bra helg! Kram! 🙂

 6. Svara

  Raija

  22 februari 2015

  Tack för tipset, för det här verkar vara en bok i min smak. Jag gillar historiska berättelser och speciellt när man kan ana att det är nära verkligheten.

 7. Svara

  Mia

  22 februari 2015

  Tusen tack för tipset! Jag har med åren (?) blivit mer och mer fascinerad av livet förr, livsöden…efter en del släktforskning har inte det intresset minskat, snarare tvärtom! Man undrar och skulle så gärna vilja veta hur de, mina förfäder, verkligen levde…..inte var det så lätt alla gånger.
  Kram finaste, finaste Paula :love: :love:

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 153
 • 497
 • 1 652 575
 • 5 119
 • 66 012
Sök här