Läst

Jag har läst..

Av
den
12 mars 2015
Lean on Pete Bokomslag Lean on Pete
Willy Vlautin
Bakhåll
2013
251

Charley Thompson flyttar från stad till stad med sin diversearbetande pappa. Deras vardag är minst sagt besvärlig. Men så skymtar en ljusstrimma i Charleys liv - han får ta hand om galopphästen Lean on Pete.

Utdrag ur boken:
"Tankarna snurrade runt i huvudet på mig. Jag hade sett en hel del. Jag hade sett min pappa göra alla möjliga saker. Jag hade sett honom ha sex med olika kvinnor. Jag hade sett när han spydde i köksvasken och när han sniffade kokain och rökte gräs. Jag hade sett en kille få en krossad ölflaska i ansiktet på en grillfest mitt på dagen. Jag hade sett pappa slå min faster i ansiktet och förolämpa henne bara för att hon bad honom komma tillbaka när han inte var lika full och elak. Jag hade sett honom krascha hennes bil och sedan överge den. Jag hade sett honom prata med polisen. Jag såg när en unge fick så mycket stryk att det kom ut skum ur hans mun och han fick kramper, och jag hade sett en unge skjuta en hund i huvudet med ett salongsgevär. Jag hade sett en annan unge slita av sin syster hennes pyjamas bara för att han skulle få se hur hon såg ut där nere. Hon skred och grät. Och jag hade sett Del slå en häst så hårt han kunde och jag hade sett en häst bryta benet och vingla runt på tre ben medan det brutna benet bara satt fast i skinnet.
Jag sprang och sprang tills jag var så trött att jag inte kunde tänka på någonting sådant. Det tog lång tid. Det tar alltid lång tid, men det funkar alltid."

Det här var en ny sorts läsupplevelse för mig, en typ av road-roman.
Språket är enkelt, nästan naivt. Om det beror på att huvudperson som berättelsen handlar om bara är femton eller för att författaren har den stilen att skriva må jag vet jag inte.
Historien är påtagligt realistisk, stilistisk, det förekommer inte mycket till miljöskildringar eller närmare presentation av karaktärerna.
Det tog mig ett tag att vänja mig vid texten och hur författaren skrev, men har man läst de klassiska amerikanska författarna kanske den är lättare att ta till sig.
Läsvärd, helt klart!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Rantamor på näthinnan

  12 mars 2015

  Vilken tur att du inte ramlade med flaskan…
  jag har ju varit orolig se !!! =)

  Tjingelingen från Rantamor….ja och du jag har INTE målat tavlorna med pensel,
  utan jag har målat dom i photoshop. Lite fuskigt men jädrans kul. Tror nog inte jag kan måla tavlor,
  ja jag har ju inte försökt så jag vet inte….

 2. Svara

  Mia

  12 mars 2015

  Tusen tack för ännu ett boktips….får väl vänta ett tag med denna, medans jag läser vidare om Bricken 😉
  Kram på’re :love: :love:

 3. Svara

  Eva

  14 mars 2015

  Min tid att läsa och lyssna på böcker är vintertid.
  Nu när ljuset har kommit tillbaka går jag ut från stugan och kommer in i slutet på oktober, *fniss*
  Jag är nästan ute hela tiden, bara inne och sover, lagar mat, duschar m.m. men vi gör det snabbt tilldsammans
  så att även jag får vistas ute den bästa tiden på året. Sen hjälps vi åt ute oxå, ( veden, trädgården) m.m.
  Så någon direkt läsning blir det inte sommartid. Jag har massor av böcker på lager som ska läsas . . . .
  Men lite tips skadar inte, tack för det.
  Må gott,kram/ Eva

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 310
 • 516
 • 1 578 847
 • 4 989
 • 64 288
Sök här