Läst

Jag har läst..

Av
den
28 oktober 2015
Stjärnklart Bokomslag Stjärnklart
Lars Wilderäng
Massolit förlag
2014
402

Elektronik har inget immunförsvar

Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefonerna som har lämnats in för reparation runtom i landet. De är stendöda.
Samtidigt börjar en rad oförklarliga händelser i samhället avlösa varandra. Ett fabrikationsfel i bilarnas mikrochips förvandlar snabbt vägarna till bilkyrkogårdar. Tågen drabbas av elfel, hyllorna i affärerna gapar tomma, sommarförkylningarna blir allt segare och strömavbrotten blir en del av den nya vardagen.
På Karlsborgs flygplats står elitsoldaten Gustaf Silverbane redo för utlandsinsats när något går fruktansvärt fel och ett eldsken fyller himlen.
Survivalisten Filip Stenvik får se sin tidigare hånade hobby förvandlas till blodigt allvar.
I den tilltagande ovissheten driver polisen Peter Ragnhell sina redan okonventionella metoder för brottsbekämpning till sin spets.
Samtidigt gör programmeraren Anna Ljungberg en upptäckt som hotar att förändra förutsättningarna för allt mänskligt liv på jorden. Eller är det redan för sent?
Efter ännu ett strömavbrott förändras allt. Den mörka hösten går in i en stjärnklar vinter där kaos råder och få överlever.

Det var ord och inga visor!
Laddade för några spännande timmar med en dystopi.
Vad fick jag?
Jo först fick jag skriva ner en lista på samtliga personer i boken, för de var många och var och en får tilldelat olika avsnitt i boken. Råddigt värre för en halvsenil tant.

Samhället är sårbart, förfallet börjar omedelbart och epidemier står bakom hörnet och väntar på att få kasta sig över de stackars överlevande människorna.
Skildringen av förloppet tycker jag inte är särskilt realistiskt. Jag har svårt att sätta mig in i människors agerande, varför flyr inte flera ut till landet t.ex, där det finns föda och rent vatten.
Istället blir det mycket kiss och bajs-snack..

Realistiskt däremot är att välfärden försvinner med en farlig fart, och när man inte kan upprätthålla kommunikation så blir resultatet totalt kaos.

Jag tycker om dystopier, de är som hjärnspöken, man får använda sin fantasi, jag tycker de är mer spännande än deckare. Jag har läst en del fantastiskt eggande dystopier,och förväntningarna var därför höga.
Många har höjt denna bok till skyarna, tyvärr håller jag inte med.
Boken är den första delen i en trilogi, jag har faktiskt inte bestämt mig om jag ska ge nästa del en chans eller ej.
Karaktärerna blir aldrig levande och det är nog en stor anledning till att jag inte känner mig ett dugg känslomässigt berörd trots katastrofförloppet.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Christina

  28 oktober 2015

  Böcker med allt för många karaktärer har jag svårt att klara av tyvärr.Flyter inte boken på och jag är 100% med hela tiden så tröttnar jag fort. :zzz:
  Vi har inte hunnit kastrera alla honkatterna utan de ska vi ta nu när det diat färdigt sina kullar.Är så mysigt med dessa ullbollar som skuttar omkring,men den jobbiga delen är ju att hitta bra hem till dom.
  Min nya sida heter silversmycken.org.
  Ha det bra!

 2. Svara

  Eva-Lena

  29 oktober 2015

  Åh fy vad deppigt det låter att läsa den här boken…jag avstår, är redan låg?

 3. Svara

  Eva-Lena

  29 oktober 2015

  Åh fy vad deppigt det låter att läsa den här boken…jag avstår, är redan låg?

 4. Svara

  "LillaSyster"

  30 oktober 2015

  När jag började läsa din recension tänkte jag: -Hm det här inte vad Paula riktigt brukar läsa och skriva om.
  Jag tror att du har mer nöje i att läsa något annat än de andra två delarna 💡
  Ha en fin kväll. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 352
 • 450
 • 1 638 519
 • 5 097
 • 65 701
Sök här