Läst

Jag har läst..

Av
den
22 december 2015
Dalälven Från fjäll till fjärd Bokomslag Dalälven Från fjäll till fjärd
Jan-Olov Moberg & Mikael Svensson
Votum
2015
303

Låt dig förföras av Dalälven - vattendraget som personifierar Dalarna men även når utanför landskapets gränser. Med vattendroppen som följeslagare möter vi förtrollande fall, lugna lopp, nationalparkers myckenhet och fjärdar fulla av liv.
Vi möter också bilden av det svenska, i alla fall schablonbilden och turistens önskedröm. Klasar av faluröda stugor, kurbits i kubik och en massa midsommarstänger. Allt medan Vasaloppsspåret smälter för att ge fart till Vansbrosimningen.
Många har lockats att vandra stigarna och fler kommer efter. Fotspår efter Dalaresenärer som botanikern Carl von Linné och hembygdsforskaren Karl-Erik Forsslund är djupa.
Men vad visste Linné om isklättring i Trängslet medan han räknade kronblad vid foten av Hykjeberg? Borde Forsslund ha ägnat mer tid åt att finna Dalälvens källa, istället för att som besatt uppteckna gamla konamn och ännu äldre härbren?
Följ med på en uppdaterad upptäcktsfärd - en naturskildring med kulturella smakprov utmed vattnets fängslande färd från fjäll till fjärd.

Utdrag ur boken:
"Med en hastighet av tiotusentals kilometer i timmen rör sig himlakroppen rakt emot oss. Ingen tvekan om att den är på kollisionskurs med jorden. Inom sekunder krossar, smälter och förångar den berget, och kvar blir en av planetens största kratrar - fem mil i diameter.
Låter det som upptakten till en apokalyptisk B-film? Den hade faktiskt premiär för 377 miljoner år sedan och sjön Siljan kom med tiden att spela en uppskattad roll. Tack vare fullträffen har vi fått ett välbehövligt avbrott i barrbältet."

Ett praktverk, superproffsigt, hela boken är gjord med kärlek, via underbara foton och en fin text skriven med värme och humor följer jag med på den ganska långa och omväxlande resan längs Dalälven.
Och inser att jag har oändligt mycket kvar att se av landskapet jag bebor.
En perfekt presentbok!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  22 december 2015

  Tänk vilka skatter det finns runt hörnet och ändå väljer vi att resa långt bort 🙂
  Ja, så är det idag kom boken, Hustrun – jag ska snart sätta ögonen i den. Ha det fint! Kram

 2. Svara

  Eva-Lena

  22 december 2015

  Men den du! Den måste jag se! Jag älskar Dalälven som jag badat i så många gånger, och som jag beundrat forsarna i och som jag suttit vid och grillat korv för att vänta in våren…Tack för ett fint tips!

  Ha en så God Jul som du kan nu! JULKRAMAR

 3. Svara

  Hillevi

  23 december 2015

  Även jag älskar Dalälven även om jag får puttra iväg så där åtta mil till den… men där har jag några av mina tusen smultronställen. Sverige är fantastiskt!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 36
 • 437
 • 1 579 577
 • 4 991
 • 64 332
Sök här