Läst

Jag har läst..

Av
den
24 mars 2016
Fladdermöss - i en värld av ekon Bokomslag Fladdermöss - i en värld av ekon
Johan Eklöf och Jens Rydell
Natur
hirschfeld förlag
2015
170

Vi skymtar deras jagande skuggor i sommarnatten, hör deras parningsrop i höstmörkret och anar de flyktiga silhuetterna i det dunkla gatljuset. Fladdermössen bor i våra hus och jagar i våra trädgårdar och parker. Men vilka är de och hur lever de?
Detta är den första svenska boken om fladdermössens liv. Den handlar om säregna, fascinerande och mytomspunna djur, däggdjur precis som vi själva, lika i grunden men ändå så annorlunda.
Boken följer fladdermöss från mayatemplen i Latinamerika till svenska jordkällare, från Kenyas slätter till bergen på Taiwan.
Texterna och fotografierna ger en fantastisk inblick i den värld av ljud och dofter som fladdermössen möter varje natt. Vi får läsa om hur sinnesintryck långt bortom vår mänskliga uppfattningsförmåga formar deras tillvaro. Vi lär känna fladdermössens natur, deras långa historia och relation till människan och får insikt i nyttan de gör i naturen. Natten kommer aldrig mer att kännas ensam.

Håret reser sig på huvudet när jag ser de fantastiska fotona och konstaterar att fladdermöss är groteskt och anskrämligt fula!
På håll kan de rentav se vackra och ljuva ut där de flyger, men de vårtiga ansiktena med vampyrtänder återför en snabbt till verkligheten!
Det finns 1300 olika arter av fladdermöss och man hittar ständigt nya.
I Sverige är de skyddade.
Detta är förutom ett praktverk också ett rent "nördverk".
Du får läsa allt om ekopejling och frekvensmodulering. Genom att studera fladdermöss i naturen har man kunnat utveckla tekniskt avancerad hjälpmedel för blinda. Deras nytta i naturen är stor.
Nördfakta:
-Ämnet draculin gör blodet lättflytande och används inom sjukvården för att lösa upp blodproppar!
-Fladdermössens ungar kallas valpar och föds kring midsommar, endast en valp per hona. De kan bli mellan 20-40 år.
-Bland annat gruvan i Taberg hyser nio olika arter, de kan heta allt från bladnäsor, barbasteller, frisvansfladdermöss, trollpipistreller och flyghundar.
-De håller rent från skalbaggar, tvestjärtar, spyflugor på vinden, gnager inte, bygger inga bon och skadar inte husen.
-De gnider nosen mot varandra och putsar varandras päls
-de bär på rabies och ebola (inte i Sverige)
Imponerande är bara förnamnet, jag är totalt fascinerad av denna varelse, men samtidigt ryser jag lite inombords och har ingen större längtan att stifta nära bekantskap med dem.
Och om du liksom jag tror att fladdermusen är blind, så glöm det, det är en myt för visst har fladdermusen ögon att se med!
Grotta ner dig i fladdermössens värld med hjälp av experter och fantastiska foton!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  25 mars 2016

  Nämen fy, en bok om fladdermöss! Absolut inget för mig även om jag inser det fascinerande med dem. När jag var nyskild bodde döttrarna och jag ett tag i en gammal skola som gjorts om till lägenheter. En dag när vi kom hem flög en fladdermus omkring i trapphuset, dagen efter satt den blickstilla utanför vår lägenhetsdörr, vi bad grannarna om hjälp att ta bort den, men det var ju omöjligt. Vi öppnade ytterdörren och lät den stå öppen och på kvällen var den borta. Det bodde säkert en massa fladdermöss i huset som blev oroade när huset plötsligt användes igen efter att det stått tomt i ett tiotal år. Jag och möss/gnagare går inte ihop? GLAD PÅSK Paula!

 2. Svara

  "LillaSyster"

  28 mars 2016

  Jag höll på att trampa på en fladdermus för många många årsedan då jag bodde hemma. Den hade kraschat på trappan, men efter lite vatten så kom den på “vingarna” igen. Så nära har jag inte varit en fladdermus sedan dess. Men man blir fascinerad av dem. Du ha en skön annandag påsk! Kram

 3. Svara

  Agneta

  28 mars 2016

  Fladdermöss och myggor i all ära, men våra bästa vänner, professorerna em i zoofysiologi har alltid sagt att de djur som sprider mest “skit” över vår jord är just fladdermöss och myggor. Fladdermöss ser vi ju här ibland och dom är OK, men dom större söderut, njaaaa, och mygg bara hatar jag, men dom hör liksom inte hit. Intressant med en bok som kan vara så bra om just fladdermöss! För intressanta är dom ju trots allt det jag spydde ur mig här ovan!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 78
 • 497
 • 1 652 500
 • 5 119
 • 66 012
Sök här