Läst

Boktriss J

Av
den
14 augusti 2023

Mia har en boktriss varje vecka.
Veckans bokstav är J
Nämn en författare vars för- eller efternamn börjar på J
Susanne Jobs

Det är 1700-tal i Falun. I koppargruvan sliter hundratals människor under slavliknande former. Tät och giftig rök skymmer himlen. I de trånga små stugorna på Elsborg råder fattigdom och elände. Fylla, misshandel och hungersnöd är vardag. De vanskötta ungarna dör som flugor och deras fäder slår ihjäl sig i gruvan. För att överleva säljer änkorna öl och brännvin från sina hem.

I centrum av detta står Sofia, leksandskullan som tvingades vandra till Falun när hennes bror fick överta barndomshemmet. Trots att Falun är helvetet på jorden lyckades Sofia finna kärleken och få en egen familj. Men lyckan blir kortvarig.
Susanne Jobs är född 1961 och bosatt i Dalarna.

En boktitel som börjar på bokstaven J
Jag skriver över ditt ansikte av AnnaKarin Palm

I ”Jag skriver över ditt ansikte” följer Anna-Karin Palm sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor-dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning.
Anna-Karin Palm reflekterar över minne, skrivande och hur ett livs berättelse formas. ”Jag skriver över ditt ansikte” är en stark och berörande skildring av ett kvinnoöde, men också av en familj som förändras i dödens närhet.

Nämn en bok där omslaget visar något på bokstaven J
Älskade gamla jycke av Birgitta Kårleman

Hunden följer oss genom våra liv. Den är en del av familjen och ju äldre en hund blir desto mer tid och kärlek har vi delat med den. Vi känner varandra utan och innan och vi vill ha kvar hunden frisk vid vår sida så länge som möjligt. Det finns sätt att öka möjligheten till ett långt liv i god hälsa och det är detta denna bok handlar om. Steg för steg går författaren igenom olika saker att tänka på och göra för att hjälpa hunden att hålla sig pigg och glad länge. Boken följer med er på färden ända tills slutet och tar även upp sorgen tiden efteråt.

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Robert W

  14 augusti 2023

  Alzheimer är en jobbig sjukdom, som framför allt drabbar de anhöriga.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  14 augusti 2023

  min far hade alzheimer men han bodde i Finland med sin unga fru (i min ålder), sista åren på vårhem. Han kände igen frun, men knappt oss barn.

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  14 augusti 2023

  Palms bok är väldigt fin. Jobs och Jycken kände jag inte till

 4. Svara

  Mia

  15 augusti 2023

  Älskade gamla jycke <3 den har jag faktiskt läst 🙂 tror det var ett tips från dig en gång. I övrigt andra bra boktips här! Jobs…..jag undrar om inte hon har ett släktskap med Gocken Jobs, keramiker men framförallt en riktigt duktig textilkonstnär, nu död sen ganska många år. Ännu en utmaning du klarat galant, vilken tur att du har ordning på dina böcker 😉 Kram på´re

 5. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  15 augusti 2023

  Ingen av böckerna passar mig – just nu! Jag vill bara läsa glada och positiva berättelser, eller spännande thrillers. Tycker jag behöver det i allt det trista som hänt mig!
  KRAM-Susie

 6. Svara

  Åsa

  20 augusti 2023

  Ja, dessa älskade jyckar. Man vill ju göra allt för att de ska må så bra som möjligt, så länge som möjligt.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 157
 • 189
 • 1 654 991
 • 5 128
 • 66 118
Sök här