Jag har läst..

Sverige En (o)besvarad kärlekshistoria Bokomslag Sverige En (o)besvarad kärlekshistoria
Red. Lejla Hastor och Nivin Yosef
antologi
W & W
2016
155

Den här antologin är sammanställd eftersom man aldrig frågar oss vilka vi är eller vart vi är på väg, men alltid var vi kommer ifrån. Var kommer du ifrån? Egentligen?

Vi är kvinnor, välutbildade, invandrare, svenskar: integrerade, flerspråkiga, multikulturella, de ständigt tacksamma. Osynliga. För synliga?

Sverige är vårt hem. Vi är första generationens svenska kvinnor; uppväxta och utbildade i Sverige. Men vi är alla olika, födda i olika länder, med skilda bakgrunder och religiösa åskådningar. Vi har flera identiteter och flera hemländer men paradoxalt nog känner vi oss ibland identitets- och hemlösa.

Sexton svenska kvinnor berättar här om sin längtan efter att passa in, viljan att förändra och ilskan över att inte räcka till.

Utdrag ur boken:
"Om jag bara visste vad som är värst, säger hon. Grannarna som hälsar i trappuppgången men aldrig möter min blick eller grannarna som möter min blick men aldrig hälsar."

Detta är en viktig bok, en där man uppmärksammar de som banar väg, de som lever med en ständig "tacksamhetsamortering" som aldrig blir färdigbetald...

0

Kommentera