Läst

Jag har läst..

Av
den
11 maj 2016
Sånt är livet Bokomslag Sånt är livet
Rosa Liksom
kortprosa
W & W
2015
141

Nyfamiljer och destruktiva relationer; riksdagsengagemang och alkoholism; arbetslöshet, passion, depression, utanförskap och jaktupplevelser vid ryska gränsen.
Eller kanske bara bröllopet som är tänkt att slå alla rekord i flärdfull lyx, men där brudgum saknas.
Från Helsingfors i söder till Rovaniemi i nordligaste Finland rör sig Rosas nya berättelser, vilka tillsammans utgör ett lysande tidsdokument i kortprosans form.
En burlesk dekokt, kryddad med insikter som inte har något bäst före-datum.

Utdrag ur boken
" På första maj började jag prata med Kaino Jerisvaara i sjukhusets matsal. Medan vi språkade upptäckte vi att vi hade en hel del gemensamt: bådas äkta hälft hade dött för trettio år sedan och båda tycke vi om blodplättar och välling på torkat kött.
I juni flyttade Kaino in hos mig.
I juli dog han. Han hade dolt hjärtfel.
Från augusti till oktober grubblade jag över varför den där Gud prövar mig på det här viset.
I november slutade jag grubbla och tog en ny katt från Jaska Kotasalo. Han har ju närmare sextio."

Vilken godispåse Rosa bjuder på! Söta, salta, syrliga, beska, hårda, mjuka, sega, jag kunde inte ens välja ett stycke att citera, jag ville skriva av hela boken!
Jag trodde att den här typen av humor krävde ett finskt lynne för att uppskattas, man liksom kastar den osminkade sanningen rakt i ansiktet på läsaren, men ack så fel jag hade.
När jag läser recensioner i bokbloggar så är alla lyriska!
Det kräver sin kvinna att kunna driva hämningslöst med etablissemanget och Rosas genialiska texter där skrattet fastnar i halsen bör läsas av en stor publik.
Så gör det du också!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  11 maj 2016

  Åh, den bokas!!! Bara namnet på henne lockar liksom…

 2. Svara

  Kicki

  11 maj 2016

  Det var ord och inga visor. Bäst att jag läser den
  Kramen

 3. Svara

  Hillevi

  13 maj 2016

  Tusen tack för det boktipset! Rosa Liksom, kan man heta så??? Nå, första scenen fick mungiporna upp i hårfästet och där vill de stanna trots alla förskräckliga sorgtokheter. En underbar bok.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 228
 • 770
 • 1 610 896
 • 5 044
 • 65 073
Sök här