Bloggen Läst

Jag har läst…

Av
den
16 januari 2024
Viktigt på riktigt - Min resa mot att leva mer hållbart Bokomslag Viktigt på riktigt - Min resa mot att leva mer hållbart
Therese Lindgren
miljöfrågor och naturskydd
Naturskyddsföreningen
2023
135

Hur kan vi leva mer skonsamt för vår planet?
Vad vi äter, hur vi reser, vad vi handlar och hur vi bor - det mesta vi gör har ett klimatavtryck. Ingen människa löser ensam klimatkrisen, men det finns faktiskt många saker du kan göra. Och omställningen behöver ta fart på allvar. Idag står världen inför stora utmaningar med en planet som inte mår så bra.
Jag mår bra när jag känner att jag gör skillnad. Här berättar jag om saker som jag har förändrat i mitt liv och numera gör mer hållbart, men jag delar också med mig av sånt som jag behöver bli bättre på och som jag tycker är svårt. Det här är min resa mot att leva hållbart. Den är inte spikrak och jag har verkligen inte nått ända fram, men jag en ärlig vilja att göra skillnad oh det är det som driver mig.
Boken är ett samarbete med Naturskyddsföreningen som i faktatexter förklarar hur vårt sätt att leva påverkar ekosystem, biologisk mångfald och klimat.
Jag hoppas innerligt att denna bok kommer att inspirera och motivera dig till att göra skillnad, för om du frågar mig är det här vad som är viktigt på riktigt.

Utdrag sid. 42
"Jag är vegan sedan flera år tillbaka, och här önskar jag att jag kunde skriva att jag blev det för miljöns skull, men det stämmer inte. Till en början var jag en vegan som var mycket dålig för miljön. Min kost bestod till största delen av halvfabrikat baserade på sojabönor från andra sidan världen, frysta pommes gjorda på potatis som vuxit i Nederländerna, tvättats i tyskland, packats i Danmark för att sedan säljas i affären i Hammarby Sjöstad, toppad med bearnaisesås full av palmolja."

sid.74
"Ultra fast fashion är ett resultat av den ökade globala efterfrågan på billiga och trendiga kläder, där vanlig fast fashion har blivit för långsamt. Kläder och andra modevaror produceras extremt snabbt och marknadsförs med datorgenererade bilder, så att kläderna kan sys upp allt eftersom. Produktionen är förknippad med stora mängder avfall och negativ miljöpåverkan, arbetskraften utnyttjas ofta och får dåligt betalt. Det går åt mellan 7000-29000 liter vatten för 1 kg tyg. Att tillverka ett enda par jeans kräver tusentals liter rent sötvatten, det som är vår viktigaste naturresurs och förutsättningen för allt liv på vår planet."

Terese Lindgren är en av Sveriges största influencers. Här kan vi läsa om hennes tankar, hennes resa som kan inspirera fler att vilja göra rätt. Fyra aspekter - bo, äta, köpa och resa tas upp i boken, i dem alla kan vi göra skillnad utan att för den skull skuldbelägga någon.

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Anna i Portugal

  17 januari 2024

  Den ska jag läsa, tack!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 168
 • 189
 • 1 655 002
 • 5 128
 • 66 118
Sök här