Läst

Jag har läst..

Av
den
27 maj 2016
Naturlära Bokomslag Naturlära
Lars Lerin
Albert Bonniers förlag
2014
412

Årets svenska fackbok. Med motiveringen:

"Bland blomster och brusande vatten leds läsaren mellan iakttagelser, infall och fakta. Det är blått gräs, blöta fötter och Busjöns läge. Det är världen via ett grässtrå. Det är nya infallsvinklar på tillvarons vindlingar. Allt omgivet av lerinska akvareller och bilder som gör detta till en bok att ofta återvända till."

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellmålare, en mycket produktiv sådan, hyllad av både kritiker och publik.
I Naturlära samlas akvareller där han med säker hand skildrar den natur som omger honom, framför allt i hans värmländska hemtrakter. Årstidens skiftningar, lövens färg, vasstrån fångade i is och snö varvas med målningar av bleknande, flagande ödehus och detaljstudier av en skalbagge, en fågelvinge, en uppnålad fjäril.

De uppslukande och stämningsfulla målningarna fördjupas av Lars Lerins egna tonsäkra texter: dagboksanteckningar, nedkastade funderingar och naturbetraktelser. De kompletteras med citat ur kända och okända verk av författare som August Strindberg, Werner Aspenström, Eva-Stina Byggmästar och Harry Martinson, som har det gemensamt att de i sina texter liksom Lerin själv utgår från naturen som inspiration och ämne.

Naturlära är ett verk att sjunka ner i, att vila i, där Lars Lerin visar sin unika talang både som konstnär och författare.

Utdrag ur boken:
"Morgonpromenad längs Stora Hafsjön. Molnspegel, svämvatten. Bjurbäcken så gott som uttorkad. Det vackra gruset...Skapelseprocessen in i minsta kvadratcentimeter, det som tinar. Som ljudkuliss: långtradarsus, kråkkrax och talgoxsax.

"Som vanligt lever jag i min egen årstid, där det råder konstant snålblåst med inslag av dimma och regn, mot kvällen dock som oftast uppklarnande. Det gäller att manövrera oron, övervinna Motståndet. Jag kom på mig själv med att längta efter kemi i morse. Ville plötsligt bli kolugn. Det kanske inte är så konstigt, livet är skört om våren. Ljuset skälver, sav och safter stiger och hormonerna är i kokning."

Jag ler när jag skriver dessa rader. Min rättstavningskontroll skriker rött vid nästan varje ord, vad är det för påhittade ord jag försöker klämma in här? Jo det är Lars Lerins egna ord, egna påhitt, underbara, beskrivande, talande, jag sitter och uttalar orden högt när jag läser i boken!
Jag har lånat om den så den har legat på mitt köksbord i två månader nu och jag har separationsångest!
Jag vill inte lämna ifrån mig detta praktverk!
Nu hoppas jag att många andra tar till sig boken med alla dess fina illustrationer, dess underfundiga meningar och Lars Lerins ande som svävar över detta verk.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Gun

  28 maj 2016

  Jag är lycklig ägare till denna bok som jag bläddrar i ofta och alltid hittar något nytt, upptäckte Lars Lerin innan han blev så berömd, såg en bild på en tavla han målat ett höghus där det lyste i några fönster och den tavlan talade till mig direkt, det var något så ödsligt men ändå varmt på något sätt över bilden, han är en gudabenådad konstnär.

 2. Svara

  eva

  28 maj 2016

  Hej vän, ett litet livstecken från mig, allt är väl men mycket att ‘stå i’.
  Tina o Paul hemma 2 veckor, sen reser de till Kanada 1 år.
  Jag har även varit i Polen, alltid något händer hos mig.
  Dator är fortfarande offline, hinner inte ta i tu med problemet.
  Vill hinna njuta av min fina trädgård så här års.
  Hela vår barnaskara är här för att umgås med ‘irländarna’.
  Så grill partyn avlöser varann . . .
  Den boken med Lars Lerin hade passat mig, gillar den mannens tänk
  Får bli på min önskelista.
  Idag är det karnevalsyra i bygden, (student elevernas påhitt).
  Men i gen av oss vuxna vill inte till trängsel och oljud.
  Så nu ska vi alla dra till en vacker natur plats i Västergötland.
  Vi bor ju nära den gränsen så ingen långfärd dit.
  Rara Paula du får sköta om dig och ha det så gott.
  SOMMAR KRAMAR/ EVA

 3. Svara

  "LillaSyster"

  28 maj 2016

  Låter som riktigt poesi för själen!
  Ha en fin lördag, här känns det som om det är lugnet före stormen. Något är nog på gång för Elvis har gått in och lagt sig i sängen….
  Kram

 4. Svara

  Mia

  29 maj 2016

  Tack för lästips! Den ska jag absolut läsa!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Senaste kommentarer
Kategorier
Statistik
 • 338
 • 559
 • 1 651 770
 • 5 116
 • 65 957
Sök här