Läst

Jag har läst…

Av
den
29 januari 2009

Persiskt kök av Shapour Varzdari

Detta är den första persiska kokboken på svenska.
Här presenteras traditionell persisk matlagning och moderna rätter, med basmatiriset som en gemensam nämnare. Här finns välsmakande grytor, grillspett med kött och fisk, vegetariska rätter, talrika risrätter samt läskande efterrätter och drinkar.
Recepten är enkelt uppställda så att alla med intresse för matlagning kan laga dem. Ingredienserna finns i livsmedelsbutiken.
Författaren bosatte sig i Sverige 1985 och öppnade året därefter den första persiska restaurangen i Stockholm.

I början av boken finns ett intressant avsnitt som behandlar Persiska rikets historia.
Detta avsnitt följs av allmänna råd om hur man ska behandla ingredienserna inom matlagningen.
Tydliga recept och fina bilder, allt mycket pedagogiskt upplagt.

Jag förvånades över att man inte använder mer kryddor i Iran. Hade förväntat mig hetare smaker.

En trevlig bok att bläddra i, och jag ska framför allt prova att göra yoghurtdrickan där man blandar yoghurt och mineralvatten! Det lät spännande
Mitt betyg: **

I love knäckebröd av Art Smith

Art Smith är kökschef, författare och TV-personlighet. År 1997 inledde han en period som personlig kock åt Oprah Winfrey.
Så här skriver han om knäckebrödet – en hjärtesak:

Sverige är ett land med stora skogar och vackra sjöar. När jag besökte det hittade jag en skatt med stor potential, knäckebröd bakat på fullkornsmjöl av råg. Jag fann något som jag kunde använda i min matlagning, inte bara i form av smörgås eller frukostflingor.Här hade jag ett bröd som behåller sin knaprighet, oavsett om man lägger på fisk eller kyckling, och som har en speciell egen smak av mogen råg. Och det bästa av allt; det är mycket nyttigare än produkter med vitt, raffinerat mjöl.
Även Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska Institutet har medverkat genom att berätta om knäckebrödets goda egenskaper för hälsan.

Och visst är det lite annorlunda recept, flera som jag ska försöka laga hemma. Till många rätter används knäckebröd som är malet i mixer istället för vanligt ströbröd och det låter väldigt intressant. Varför har ingen gjort så tidigare? Varför finns det inte ströbröd gjort på rågknäcke att köpa?
Boken är så vacker och intressant att jag utan större betänkligheter skulle köpa den som present till någon matlagningsintresserad vän. Bilderna är också utsökta och bidrar till att det vattnas i munnen.

Het laxmousse på knäckebröd, Frittata med parmaskinka, fontinaost och knäckebröd och potatisgratäng är några av de mumsiga rätterna

Betyg:***

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Kersti

  29 januari 2009

  De låter som läsvärda böcker bägge två men jag lägger nog min röst på knäckebrödet först och främst. Kram

 2. Svara

  Doris/doje

  29 januari 2009

  Knäckebrödsboken låter väldigt intressant och visst är det GOTT !!
  Sköt om dig !
  Kramar,Doris

 3. Svara

  aw

  30 januari 2009

  Hej… Det finns ju så himla mycket som är gott att lägga på knäckemackan, gör ofta det när jag är i en brödperiod. Mosade köttbullar, makrill, stekt strömming mm.
  /aw 🙂

 4. Svara

  åsa

  30 januari 2009

  Har blivit serverad Persisk mat hos bekanta från Iran och jag lovar…det var gott!
  Knäckebröd, det är väl någonting som man kan äta hur mycket som helst av utan att tröttna på det och tänk, hur mycket man kan variera det..
  Mmmm…blev sugen på knäckebröd med “gubbröra” helt plötsligt..
  Ha dé!/Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 358
 • 559
 • 1 651 790
 • 5 116
 • 65 967
Sök här