Läst

Jag har läst..

Av
den
29 juli 2016
In i skogen Bokomslag In i skogen
Jean Hegland
roman, dystopi
Magic wonders
2015
269

Efter år av krig, miljöförstöring och resursslöseri står USA vid randen av en samhällskollaps.
Systrarna Nell och Eva lever med sina föräldrar i utkanten av det lilla samhället Redwood i norra Kalifornien. Nell förbereder sig för antagningsproven till prestigefyllda Harvard University medan Eva pressar sig själv för att bli den perfekta prima ballerinan. Sakta men säkert förändras livet runt dem när eltillförseln blir alltmer opåligtlig, matleveranserna avstannar och skolorna stänger.
I väntan på att elen ska komma tillbaka och samhället börja fungera normalt igen jobbar systrarna hårt för att upprätthålla de färdigheter som behövs för att de ska kunna följa sina drömmar.
Men hur länge kan man kämpa för att följa sina drömmar när världen förändras och vad händer med människan när drömmarna tar slut?

Utdrag ur boken:
"Idag är det en värre dag än jul. Idag är en dag som det är värt att ge upp almanackan för att slippa. Det är en dag som aldrig igen kan betyda något annat än saknad och förlust och en sorg hård som sten - så hård, så vass, så kall att till och med luften känns brutal. Det gör ont att andas. Mitt hjärta gör ont när det pumpar runt blodet. För idag är det min fars födelsedag, och varje tanke på honom är fläckad av minnet av hans död."

"Att ha ens en enda tunna full av ekollon är att ha en omätbar förmögenhet. När vi hade tömt den sista säcken i den femte tunnan böjde jag mig över den. Jag tryckte ner händerna genom de hala, svala nötterna tills de nådde över armbågarna och lade min kind mot ekollonen i en sort omfamning. Jag kände den svaga doften, tänkte på allt det regn och det mörker och den hunger de skulle förhindra och kände mig otroligt stolt."

Trots att det finns sådant som jag stör mig på i boken, som att systrarna bor mitt i storskogen och det tar till sidan 192 innan de fattar att det finns något ätbart ute i den vilda naturen, så¨följer jag i övrigt med i deras lilla bubbla till ensligt liv och jag blev trollbunden av både deras relation till varandra och rent praktiska problem som måste lösas.
Jag läser därför boken som en vacker saga, inte som en apokalyptisk och realistisk skildring, men det kan vara väldigt skönt att få vara lite naiv och bara njuta av ett vackert språk och flyt.
Och tänk, jag har faktiskt varit där i Redwoodskogarna i Kalifornien, och kan intyga att de passar mer än väl som skådeplats för den här berättelsen i en helt fantastisk miljö.

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Menageriet

  30 juli 2016

  Hej i stugan!
  Du har då blivit så snygg med Din nya frisyr! :thumbsup:
  Så roligt att alla kom och hälsade på? Lite avbrott i vardagslunken.
  Nu har jag lagt ner hemsida och blogg eftersom det inte är några besökare. Använder mig av Instagram istället där responsen är mycket bättre. Kommer naturligtvis att hälsa på här i fortsättningen också!
  Ha det gott och kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 243
 • 388
 • 1 575 238
 • 4 983
 • 64 165
Sök här