Läst Torsdagstema

Jag har läst..

Av
den
11 augusti 2016

Mitt bidrag till torsdagstema: JAG GILLAR

Femtio djur som ändrat historiens gång Bokomslag Femtio djur som ändrat historiens gång
Eric Chaline
djur, natur, evolution
Lind & Co
2016
222

Djur är så vanligt förekommande i världen omkring oss att vi sällan stannar upp och funderar över den stora inverkan de har på vår dagliga tillvaro. De fungerar som sällskapsdjur och används för transporter, de förser oss med material till kläder och de föds upp för köttets skull.
Det här är en illustrerad bok som innehåller fascinerande berättelser om både stora och små djur som har spelat en central roll för människans och det moderna samhällets utveckling, men ändå befinner sig i utkanten av vår förståelse av historien.
Artiklarna sträcker sig från hästen, som har använts i strid sedan 300-talet f.Kr. och hjälpte mongolerna att lägga under sig stora delar av jordklotet, till silkesmasken, som under 5500 år har varit viktig för textiltillverkningen och var den utlösande faktorn för handeln mellan Kina och Europa längs den sk. Sidenvägen.

"Människan är den enda varelse som konsumerar utan att producera. Hon ger ingen mjölk, lägger inga ägg, hon är för svag för att dra plogen, hon kan inte springa fort nog för att fånga kaniner. Ändå är människan djurens herre."

Jag gillar vetenskap, och jag gillar kuriosa. En bra kombo för att läsa denna bok som är till brädden fylld av de märkligaste djur med de konstigaste egenskaper.
Här pratar vi inte om några gosedjur utan t.ex malariamygga, bananfluga, blodigel, lus, pillerbagge och pestloppa, för att nämna några. Den sistnämnda förresten det gör som frånsett människan har förändrat historiens gång mest.
Under 1300-talets utbrott av böldpest, den sk. digerdöden dödades tusentals katter eftersom de ansågs föra med sig otur och sjukdom. I själva verket ledde detta till en ökning av antalet råttor, vilkas loppor var pestens viktigaste smittspridare. Ironiskt kan tyckas, då pesten tagit flera människoliv än någon annan sjukdom i världen.

Om du som jag tycker att det är fascinerande läsning att silkesmaskens kokong endast har en enda tråd, ca 900 meter lång och många gånger tunnare än ett hårstrå, att en jagande falk kan flyga i 389 km/timmen ja då är detta en bok för dig.
Varje djur avhandlas på bara ett fåtal sidor, ändå känns det som om man fått med det mesta av värde och intresse.

Nu vet jag t.ex att en sugmask vid namn schistosoma orsakar snäckfeber som drabbar 200 miljoner människor per år! Av dessa avlider ca 200.000 och WHO behandlar numera hela samhällen genom att rena vattnet där parasiten lever.

Avslutningsvis säger man att nu på 2000-talet pågår avkodning av den mänskliga genuppsättningen, 3 miljarder DNA-baserad par undersöks och snart kan människan kontrollera sin egen utveckling.
På gott eller ont? Ingen aning, men utvecklingen går inte att stoppa!

TAGS

12 augusti 2016

1 Comment
 1. Svara

  Tredje året i Hjo

  12 augusti 2016

  Verkar vara intressant läsning. Gillar också populärvetenskap.
  Trevlig helg!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 74
 • 235
 • 1 654 719
 • 5 125
 • 66 106
Sök här