Läst

Jag har läst..

Av
den
30 december 2016
Löftet Bokomslag Löftet
Audrey Magee
Lind & Co
2016
380

I desperat behov av permission från skyttegravarna ingår den tyske soldaten Peter Faber äktenskap med en kvinna han aldrig har träffat. Hon i sin tur lovas änkepension om han dör.
Under tio dagar firar de smekmånad i Berlin, och överraskas av den passion som uppstår dem emellan. När de skiljs åt är det med en gemensam dröm om framtiden och ett löfte att vänta på varandra. Men vänta blir lång och kriget sätter fasansfulla spår.

Utdrag ur boken:
"Han log mot Katharina, stängde dörren och började klä av sig. Torr rysk jord dråsade i golvet när han avlägsnade lager efter lager av tyg som stelnat av svett. Han såg sig i spegeln och granskade det brunbrända ansiktet och överkroppen, de vita benen och röda fötterna som var fulla av blåsor och skavsår efter flera månaders marscherande på hård rysk mark. Han klev i det ångande vattnet, lät huvudet sjunka ner under ytan och njöt i fulla drag av värmen och tystnaden.Han var långt borta från maskarna som kröp i liken och dödens äckliga, söta stank. Inkapslad i vatten. I stillhet. I tomhet. "

"Faber rusade fram och kastade sig över de andra männen, slog och sparkade lika hårt som de gjorde, bet också, och lyckades få tag på fyra bitar, en av dem ganska stor, alla lika hårda. Han stoppade dem i fickorna och kilade snabbt som en råtta bort till ett lugnt hörn av inhägnaden där han började suga och spotta på brödskorpan för att mjuka upp den. "

Det här är en brutal skildring av andra världskriget, om två människors parallella men vitt skilda liv.
Den är helt osentimentalt och enkelt skriven och det gör historien än vassare och otäckare.
Utan omsvep skildras krigsförbrytelserna, samvetslösheten och fasorna man går igenom i syfte att överleva helvetet.
Läsvärd, omskakande, tuff.

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  30 december 2016

  Tack för tipset….Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Skyttlat

  31 december 2016

  Gott Nytt År! :party:

 3. Svara

  Kicki

  31 december 2016

  Jag har just gått med i Storytel (erbjudande 9 kr för en månad). Undrar om boken finns som ljudbok där?
  Den verkar läsvärd, men jag läser allt färre böcker, för jag ser så satans dåligt, men lyssnar på flera i veckan.
  Hoppas du får ett riktigt Gott Nytt År!
  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 273
 • 354
 • 1 626 658
 • 5 069
 • 65 363
Sök här