Läst

Söndags-smakbit # 43

Av
den
29 oktober 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
Jag kan inte förklara varför jag dröjt med att börja läsa Vikingaserien av Agneta Arnesson Westerdahl eftersom jag tokgillar historiska romaner och denna serie utspelar sig på vikingatiden på 800-talet.
Nu har jag strax läst ut första delen: Havets hundar och tveklöst kommer jag att läsa alla böcker som ingår, hittills totalt fyra böcker. Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid 182
“Storm, tänker Atli. Nu måste de reva och minska farten innan seglet brister eller masten knäcks.
Skeppet lyfts av en stor våg, gör ett luftsprång och faller ned i en vågdal med ett brak. Men skeppet är tåligt och en och annan våldsam dykning klarar det, det vet han.
Ena stunden ser han bara mörk himmel, nästa stund är de omgivna av grågrönt ursinne. Regnet står på tvären och männen blir genomsura. De öser skeppet med pytsar och ämbar och tittar efter brott i borden, men allt är helt.
Långt borta anar han ett av de andra skeppen. Det går för fullt segel upp på en vågkam så hela stäven och en del av bottnen syns. Sedan dyker det tvärt ned och överspolas. Han ser på den vådliga havsleken och pekar, Udd skakar uppgivet på huvudet, och Atli suckar. När skeppet för tredje gången stiger upp på en fräsande vågkam med fullt segel, blottar sin förstäv och halva sin botten och dyker ned i en vågdal, så är det sista gånger Atli ser det. När nästa våg har passerat, är det bara några skeppskistor som kastas runt i stormvågorna som talar om var skeppet försvann. Den tredje havshingsten har han inte sett på länge, men det visar sig äl när det mojnar om den har klarat urvädret. Rans och Ägirs stormglada döttrar har fått sitt. Havet har svalt ännu ett manskap och nu vankas det öl i den lysande gillessalen på havsbottnen.”

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  29 oktober 2023

  En serie jag MÅSTE läsa…. får börja köpa nya böcker nu när vi snart plockat väck nästan 1000 böcker.

 2. Svara

  Lottens Bokblogg

  29 oktober 2023

  Det var en helt okänd bok och serie för mig. Tror inte heller att det är riktigt min typ av bok, men intressant att läsa smakbiten ändå.

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  29 oktober 2023

  historiska romaner kan vara väldigt givande. den här romanserien var helt okänd för mig. tack för smakebiten!

 4. Svara

  Cinnamon

  29 oktober 2023

  Tack för smakbiten! Den serien blev jag nyfiken på.

 5. Svara

  Monika

  29 oktober 2023

  Kände inte till denna, men vikingatiden hör inte till favoriterna. Förutom Röde Orm då, som var riktigt bra ?

 6. Svara

  Bokdivisionen

  29 oktober 2023

  Jag har läst och gillat första boken om Uhtred samt sett typ de två första säsongerna. Så jag kan tänka mig att jag skulle gilla även denna serie!

 7. Svara

  Robert W

  29 oktober 2023

  Den som förväntar sig öl på havsbottnen blir nog besviken. Väldigt utspätt öl i så fall 🙂

 8. Svara

  Boklysten

  30 oktober 2023

  Både maken och jag gillar historiska romaner så den där serien hamnar nog direkt på intresselistan. Tack för smakbiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 55
 • 425
 • 1 716 593
 • 4 905
 • 63 127
Sök här