Läst

Jag har läst..

Av
den
11 januari 2017
tårar i havet Bokomslag tårar i havet
Ruta Sepetys
B. Wahlströms
2016
416

Tyskland vintern 1945.
Fyra ungdomar.
Fyra hemligheter.
De har olika bakgrund och kommer från olika länder, men de är alla på flykt. Från krig, från lögner och från sina egna hemligheter.
Deras vägar korsas när de som hundratusentals andra flyr mot kusten för att komma undan de sovjetiska trupperna som rycker allt närmare. Ungdomarna försöker få plats ombord på fartyget Wilhelm Gustloff som ska föra flyktingarna över Östersjön, mot tryggheten.
Men havet döljer också hemligheter.

Historiens största fartygskatastrof inträffade bara 15 mil från den svenska kusten, men är okänd för de allra flesta. Författaren har ägnat tre år åt arbetet med boken om denna bortglömda tragedi.

Utdrag ur boken:
"Spänningen ökar för varje timme som går. I morgon bitti kommer ambulanståg med skadade soldater från öst. När jag var liten la mamma handen över mina ögon för att jag skulle slippa se sjuka och vanskapta människor. Det gjorde hon rätt i. Det finns så mycket fulhet och ofullkomlighet i världen. Vi vet att det finns, men att tvingas se det förvärrar bara traumat. Vissa saker är det bäst att inte låtsas om."

"Mödrar försökte slänga upp sina spädbarn till passagerare på däck, men kastade inte tillräckligt högt. Barnen slog mot fartygskanten och störtade ner i havet. Kvinnor skrek och hoppade ner i vattnet efter dem. En man klädd som kvinna misshandlades av en vakt när han försökte störta mot landgången. Jag såg alltihop från ovan, illamående av medlidande. Gustloff var deras enda hopp. Gustloff var även mitt enda hopp. Och jag hade kommit ombord."

Vad kan man säga? Jag hörde talas om den här boken i Godkväll på teve, och nog är det en historia väl värd att känna till. Välskriven i korta avsnitt, kanske för att den även är skriven som ungdomsbok så det blir lättare för dem att läsa. De fyra ungdomarna, huvudpersonerna har mycket olika bakgrund men svetsas ihop under sin resa. Avslutningen är ett enda crescendo, tänk Titanic...

Om tio dagar svär Trump presidenteden. Må han eller någon annan inte få ett inflytande som gör att vi kastas tillbaka i tiden till då vi människor betygsattes efter någon vanvettings egen påhittade rasideologi.

TAGS

11 januari 2017

3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  11 januari 2017

  Bra boktips som man skulle kunna placera i nutid…. kram :love: :love:

 2. Svara

  Yvonne Käll

  11 januari 2017

  Fin blogg du har! Denna bok ska jag försöka få tag i även om man känner sig förtvivlat bedrövad att läsa om alla otäckheter som händer i världen idag. Skulle helst vilja hålla för ögonen jag med men vet ju samtidigt att det kan jag inte heller göra för man måste vara medveten om att vi inte lever i ett paradis.
  /Yvonne
  http://www.vonnevardag.blogspot.se

 3. Svara

  Helen

  11 januari 2017

  Hej, verkar vara en intressant bok… Jag är med i en bokcirkel, vi ses 1 gång i månaden o pratar om den bok vi lästa och sen tar fram en ny bok.. ska förselå denna 😉

  Jag sålde mitt hus augusti 2014, så det är 2½ år sen… Jag vill bo i stan, men ska försöka skaffa en sommarstuga i stället… ska leta nu till våren 🙂

  ha det bra… kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 70
 • 235
 • 1 654 715
 • 5 125
 • 66 106
Sök här