Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
19 januari 2017
Hemkunskap Bokomslag Hemkunskap
Mathias Dahlgren
kokbok
Bonnier fakta
2016
120

Glöm skolans lektioner i hemkunskap!
Lär dig Mathias Dahlgrens hemkunskap för vuxna och matlagningen blir roligare, enklare - och din mat godare. Mathias är stjärnkocken som gjort sig ett namn för sina raffinerat enkla rätter i fine dining-miljö, men han har också en stadig slev i vardagskastrullen. Han vet vad som går bra att laga hemma, vilka tekniker man ska använda, hur man planerar, förbereder, kombinerar, smaksätter och lagar smarta rätter med schysta råvaror och en och annan himmelsk soppa på spik.
I bokens fyra kapitel står 20 minuter för det snabba men välkomponerade, 40 minuter för middagar med enkel dessert att göra de dagar det finns lite mer tid. 120 minuter eller mer för basrecepten och långkoken som ger grunden till en stressfri vardag vid spisen och Sött som funkar hemma för enkla bakverk och sötsaker.

Bokens allra bästa mening lyder:
"Hur eftersträvansvärt är ett långt liv om förutsättningen är daglig kulinarisk självspäkning?"

Jag läser intresserat om framtidens mat, och ställer frågan: Måste maten vara - antingen god - eller nyttig?

Den här boken hade inte mitt bibliotek köpt in, men jag var så nyfiken på den att jag gjorde ett fjärrlån för att få tag på den. Jag fick vänta flera veckor, frågan var om det var värt väntan?
Tyvärr Mathias, jag tyckte inte det...
Boken är trendig, modern, med foton från folkvimlet på gator och torg, med handskrivna rubriker tvärs över sidorna, med mjuka pärmar, men innehållsmässigt?

Jag förväntade mig mer...
Recepten är säkert väldigt innovativa, på 20 minuter svänger du ihop sotad gurka med bläckfisk, dock inte om du bor där jag bor...
Du behöver tillgång både till delikatessaffärer och du behöver definitivt ha tillgång till en fet plånbok för att ha råd att handla hem patanegra-skinka, bonitofilé, rådjursfilé, vit misopasta, hälleflundra osv.
Bor du i storstaden och har saluhallar att tillgå, okej, då kan jag begripa, men för oss vanliga dödliga, i synnerhet på landsbygden, var detta bara en flashig yta. vi lever liksom i skilda världar..

Inte heller hittar jag tänket om matsvinn, om att ta reda på rester, om vikten av närproducerat och ekologiskt, kanske är det uttjatat, vad vet jag...

För mig handlar hemkunskap om att ta tillvara på råvaror på bästa sätt, tillaga dem med kärlek och andra kryddor, att tänka på miljön och att ta tillvara på rester...det får jag lära mig på annat vis.

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  20 januari 2017

  Jag tror jag håller mig till min gamla hemkunskapsbok istället, den kräver inga feta plånböcker eller saluhallar. Ha en fin helg! Kram

 2. Svara

  margaretha

  25 januari 2017

  Intressant att läsa dina synpunkter. Jag råkade lyssna till Meny (var våt om fingrarna och kunde inte stänga av) där de prisade den här boken, utan att jag riktigt förstod varför, för vad som refererades intresserade inte mig. Det är förresten sällan vi som bor på landet har glädje av alla trendiga recept som vräks ut över befolkningen.
  Margaretha

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 270
 • 354
 • 1 626 655
 • 5 069
 • 65 363
Sök här