Läst

Jag har läst..

Av
den
4 februari 2017
Arktis - Liv i en värld av is och snö Bokomslag Arktis - Liv i en värld av is och snö
Felix Heintzenberg & Ole Jörgen Liodden
Djur och natur
Bio & Fokus förlag
2016
foliant
200

I de allra nordligaste delarna av vårt jordklot finns en avlägsen värld av is och snö, en av vår planets sista genuina vildmarker. När den svaga sommarsolen tinar upp isarna väcks den arktiska tundrans karga och vilda skönhet under ett par veckors tid åter till liv. Här lever några av norra halvklotets mest fascinerande livsformer, allt ifrån isbjörnar och fjällrävar till fjällugglor och lämlar.
Intill tundran, längs de nordliga ishavskusterna, häckar havsfåglar i jättelika kolonier och under ytan har sälar och valar hittat en egen värld.
Den som har tillfälle att besöka Arktis förstår att det är så mycket mer än bara ett område eller ett landskap. Det är Arktis invånare, fåglarna ihop med andra djur och växter i landskapet, med alla ljud, dofter och det nordiska ljuset, som är Arktis.
De prisbelönta fotograferna presenterar i sin nya bok tundrans och ishavens djur och växter samt skildrar deras fascinerande anpassningar till en vacker miljö som är fylld av krävande utmaningar.

Utdrag ur boken:
"Flyttfåglar förskonas från att fatta tunga beslut och styrs istället av instinkter. Närmare bestämt grundar sig beslutet att ge sig av på en urgammal drift som styrs av en mycket liten, hormonbildande körtel i den lilla fågelhjärnan. Det är tallkottkörteln som producerar ett hormon vid namn melatonin som kan uppfatta längden på dag och natt."

Oerhört vacker nästan poetiskt klingande text, underbara foton, vad kan man mer begära. Ett riktigt praktverk!

TAGS

2 februari 2017

4 februari 2017

1 Comment
 1. Svara

  "LillaSyster"

  4 februari 2017

  Och omslaget på boken gör ju att man vill läsa den!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 164
 • 189
 • 1 654 998
 • 5 128
 • 66 118
Sök här