Läst

Jag har läst…

Av
den
31 januari 2024
Selma Bokomslag Selma
Hannah Lutz
roman åldrande
Förlaget
2023
156

I vår familj dör kvinnorna unga. Det har Selma vetat sedan hon var barn. Men idag vanknar hon hemma i Ekenäs, 66 år gammal och fortfarande vid liv. Hon har undflytt sitt öde och levt längre än sin mamma, mormor och gammelmormor.
Men vad ska hon göra med sina återstsående dagar?
Simma i havet, äta tårta, stanna kvar i sängen? Vad innebär det egentligen att vara vid liv? Och kan hon ge dottern Olga utrymme att vara sig själv, att röra sig bortom Selmas synfält och ut i vildmarken för att utforska de branta norska fjällen?

utdrag sid. 28
"Jat tittar på mitt ansikte på bilden jag tog till kusinerna. I det gråa morgonljuset står det tydligt fram, ett landskap av veck och fåror. Länge blev det grövre för varje år, hårdare och mer distinkt. Nu håller det på att bryta sig ur formen, mängden ansikte ökar. Mer och mer Selma. Större näsa, bredare mun. Lite hängande ögonlock och haka, med dem kommer en mildhet som jag inte vet om jag kan bära."

sid 100
"en bild dök upp som överrumplade mig. Jag behöver bara blunda lätt för att se den framför mig. Den föreställde ett slingrande väsen, täckt av fjäll, och med sju böljande ben. Mellan benen fanns öppningar, röda som munnen på en gädda, lager på lager av röda veck. Det var vackert och rysligt. Det var en uppenbarelse. Vi har gäddor, sade jag till Karin. Hon lysnade inte och jag måste säga det högre, vi har gäddor mellan benen! Och då tittade hon upp o sa bara, jag har inte, kanske du har. Jag har en blomma, jag."

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  31 januari 2024

  En bok jag skulle kunna tänka mig läsa.

 2. Svara

  Mormor

  31 januari 2024

  Tack för tipset. Jag har läst författarens debutroman “Vildsvin”, som jag ger tre stjärnor på skalan 1 .- 5 stjärnor.
  Pekka eller Alex, det är frågan! I morgon ska jag till biblioteket och tänker passa på att förhandsrösta där.
  Må väl!

  • Svara

   Paula

   31 januari 2024

   Jag gav denna bok en trea på samma skala som du använder. Lite småputtrigt trevlig. Ja du, jag kom aldrig iväg till Borlänge för att förhandsrösta, nu känner jag att det inte behövs, tycker faktiskt bägge kvarvarande kandidaterna är okej. Är ju inte heller så insatt i den finska politiken även om jag följer nyheterna i finska medier.
   Ha en fin början på februari, ljuset återvänder mer och mer till vår stora glädje!

 3. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  2 februari 2024

  Det lilla ur boken berörde mig – dock inte på ett positivt sätt så det är inget för mig. Försöker nämligen hela tiden hålla mig på bra humör, vilket inte är lätt…

  Anledningen till att vi inte ser så mycket av Molton längre är att hans matte & husse har delat på sig. Matte som är ägaren bor numera långt söderut och behöver inte så mycket hjälp längre eftersom hon är halvtidssjukskriven. Dessutom är hennes nuvarande värd tokig i hundar så han ställer upp som passare åt Molton. Vi såg vår lilla gullunge senast ett par veckor innan jul, alltså en evighet sen. Men vi har fortfarande kontakt med matten per telefon, så nu hoppas vi att vi får se honom snart igen…

  Blommorna Rolle rensade bort var trädgårdsviol (Hesperis) som av många anses som ett otroligt vackert ogräs – och dom är dessutom Rolles favoritblommor! Därför hade jag planterat dom!! Men dom blommar inte på sensommaren samtidigt med vildmorot, så han behöll dom vita tråkiga vildmorötterna…

  KRAM-Susie

  • Svara

   Paula

   2 februari 2024

   Tji fick han Rolle stackarn. Hoppas han lärde sig något…
   Så trist att höra att ni inte längre behövs som extra hundskötare! Verkligen tråkigt ni hade ju funnit varandra så bra! Men så är det, skilsmässor drabbar inte bara människorna utan även djuren. Kanske kan ni nosa upp en annan vovve att passa vid behov? Här i Falun efterfrågas dagmattar hela tiden. Någon mindre och lättskött hund skulle väl passa? Fredagskramar från pörtet

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 164
 • 189
 • 1 654 998
 • 5 128
 • 66 118
Sök här