Jag har läst..

Så länge min bror andas Bokomslag Så länge min bror andas
Set Mattsson
historisk spänningsroman
Historiska media
2016
416

Krigshösten 1943 förvärras situationen för judarna i det ockuperade Danmark. Aldrig förr har de varit så utsatta. Många överger sina hem och försöker ta sig till tryggheten i Sverige. En av dem är Gila gerson.
Kvar i Köpenhamn finns hennes älskade lillebror Jakob. Före den dramatiska färden över Öresund lovar Gila att komma tillbaka och rädda sin bror - till varje pris. Utan identitet och på flykt undan tyskarna söker hon upp väninnan Ilse Pedersen som är medlem i motståndsrörelsen.
Tillsammans påbörjar de unga kvinnorna en resa som visar sig vara förenad med både livsfara och oändligt mod.

Boken baseras delvis på verkliga händelser.

Ett mycket angeläget och åter aktuellt ämne, Hitler, judar, världskrig.
Jag har läst många böcker i ämnet och kan säkert fortsätta läsa många till. Det finns ju lika många människoöden som människor.
Men, till skillnad från andra positiva recensioner så ger jag inte denna roman högt betyg.
Jag fann inte den särskilt välskriven, jag fattade inte tycke för karaktärerna som trots de dramatiska skeendena kändes ihåliga och blodlösa och inte heller miljöskildringen upplevde jag levande beskriven.
Den grep helt enkelt inte tag i mig, och om någon annan läst den ser jag fram emot en kommentar.

0

4 Comments:

 1. Den här skriver jag ner på min lista och ska försöka få tag i på torsdag då jag går till biblioteket.
  Hoppas jag får tag på den bara. Sen får jag rapportera vad jag tycker.

 2. Nix, har inte läst. Och då blir det nog inte av heller, Läser bok om Wittgenstein, vilket alls inte är tungt som det kanske låter. Märklig människa!

 3. Titeln låter ju spännande, men efter din recension så ägnar jag inte mer tid åt den.
  Kram

 4. Inte läst, jag läser dina sammanfattningar de gillar jag :) du vet ju hur jag och böcker är.
  Nog finns de många människoöden, fler än vi någonsin hört talas om. När vi var i Stockholm så mötte vi en man på tunnelbanan som såg vardaglig ut som vi men han levde utan hem, utan pengar utan mat. Ibland måste jag undra hur de kan bli så i ett land som Sverige. Han verkade nykter och städad men sorgsen. Tragiskt. Jag vet ju inte varför men…tragiskt.

  Kramiz

Kommentera