Läst

Jag har läst..

Av
den
23 maj 2017
Brev från en klostercell - Längtan efter det heliga Bokomslag Brev från en klostercell - Längtan efter det heliga
Hans Gunnar Adén
Carlsson Bokförlag
2017
190

Hans Gunnar Adén gjorde allvar av en mångårig dröm. Han fattade ett stort beslut och lämnade en trygg karriär som internationell tjänsteman. Vid 33 års ålder gick han i kloster. Inte mindre märkligt: Efter 12 år som munk återgick han till ett vanligt liv.Hans Gunnar Adén tillbringade två år i ett benediktinkloster i Belgien och tio år i ett cistercienskloster på en ö utanför Cannes, ett av de strängaste klostren i katolska kyrkan där munkarna lever avskilt och i total tystnad förutom en stund på söndagseftermiddagen. En gång i veckan läser en av bröderna upp vad som hänt i världen, det vill säga vad man skrivit i den katolska tidningen La Croix. Det är ett liv fyllt av bön och arbete där det viktigaste är att finna Gud.När Hans Gunnar Adén lämnade klostret 1993 vidtog en svår tid. Han var 45 år, flyttade till Tyskland, säsongsjobbade som bland annat diskare och snöröjare tills han bestämde sig för att söka sig tillbaka till det förvärvsliv han hade övergivit.Detta är hans berättelse, en existentiell och självutlämnande text mestadels utgående från hans brev och dagboksanteckningar under dessa 12 år i kloster.
Hans Gunnar Adén har varit verksam som svensk diplomat i Frankrike, Ryssland och Ukraina. Under åren 20062010 var han Sveriges ambassadör i Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. Han anses vara en av våra främsta Kaukasien- och Rysslandskännare.

Utdrag ur boken:
"Tystnaden är vår ordens huvudsak...Vår kongregations särmärke är en anda av ensamhet, bön, iakttagande av regeln och förakt för världen. Syftet med vårt ensamhet är att leva ett övernaturligt liv, med Jesus, i Gud."

"Klosterlivet syftar till en förvandling och fulländning av hela människan. Vi är ju skapade till Guds avbild, och det gäller att återställa den likheten, som till stor del gått förlorad genom arvssynden."

Så är jag då här o petar i det allra heligaste, jag som inte är troende och som inte ägnat många timmar av mitt liv till att fundera på religionen och vår allsmäktiga...
Men bara att se omslaget där en snygg munk med ett svagt leende påminner om prästen i Törnfåglarna (Richard Chamberlain) blir jag självklart nyfiken, hur hänger det här ihop?

Jag är alltså inte så intresserad av olika trossamfund och skillnader mellan dem utan mer av det världsfrånvända livet i ett kloster, även om det förstås i mångt och mycket inte alls är världsfrånvänt, det tvättas och sys, lagas mat och bakas, städas, sås och skördas och allt där emellan. Bara utan att yttra ett ord!
Och precis som i vår materiella värld så förekommer samma schismer och problem mellan människor som inte alltid kan komma överens.
Själv är jag ingen sökare men jag kan alltså inte låta bli att känna en fascination för dem som den smala vägen vandrar, antingen den bär eller inte.
Lättläst, intressant, annorlunda. Varför inte glutta in i en värld som få människor någonsin har tillgång till

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  23 maj 2017

  Intressant…jag hade en gång en tanke på att gå i kloster, jo faktiskt!!! 😯 men numera utövar jag min alldeles egna tro här i mitt hem, i lugnet, i tystnaden och om det behövs så ser jag till att får det sociala livet i lagom mängd 🙂 men ibland undrar man ju hur det hade blivit…
  Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Eva

  23 maj 2017

  Hej Paula, jag har skrivit på ditt förra inlägg om när du var hos doktorn. Jag blev helt förb…. å dina vägnar.
  För ca 6-7 år sedan hade jag en läkare på vårdcentralen i mitt samhälle som jag aldrig gillade, personkemin var uppåt väggarna, jag mötte honom även på jour-rundan på ‘hemmet’ där jag jobbade, han var icke sympatisk mot de gamle. En gång blev det för mycket, jag sa till honom att han behövde gå i förtidspension för han var inte längre en som kunde ta hand om sina sjuka patienter. Jag bytte förstås, har en kvinnlig läkare som har privat klinik men den går genom försäkringskassan så klart. Nu är de 3 kvinnliga läkare som har olika specialiserade områden, de är mycket duktiga och kompetenta. Jag kan ha flera olika saker jag frågar om och det behöver jag ingen ny tid för. Hon tittar aldrig på klockan heller, jag får den tid jag behöver, ingen stress alls, bara en rar trevlig personal som jobbar där, om jag behöver en remiss skickar hon den direkt, inget tjafs . . . . jag är mkt nöjd nu.
  Tänker på dig/ Eva

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Senaste kommentarer
Kategorier
Statistik
 • 338
 • 559
 • 1 651 770
 • 5 116
 • 65 957
Sök här