Bloggen

Hos doktorn

Av
den
21 maj 2017

Igår hade jag tid hos doktorn, en årlig kontroll med provtagning för att se att mina värden är vettiga, såsom jag gjort varje år sedan jag fick min tia för sex år sedan och fick igång mitt “tablettmissbruk” på 9 piller om dagen…

Det här besöket blev dock minnesvärt…av olika anledningar..
Jag hade skrivit upp lite frågor jag hade, bl.a har jag upplevt klåda och torrhosta, symptom jag aldrig tidigare haft och som jag kanske misstänkte berodde på någon medicin.
Jag ville också gärna spörja om det inte fanns någonting att tillgå som kunde lindra min artros, för just nu är vänsterhanden i stort sett obrukbar…

Likaså hade jag skrivit upp att jag skulle fråga vem som kunde hjälpa mig att kolla upp några födelsemärken. Dels har de vuxit sig större, dels sitter de så himla tokigt till, en under bröstet precis vid behå-sömmen och en precis vid byxlinningen…

Jag hann hälsa på doktorn och sitta ner, ta fram min lapp, då utbrister doktorn:
“Nej nej nej, listor är det värsta jag vet, vad står det på listan, jag har inte tid för så många frågeställningar!”
Lite snabbt rabblade jag upp vad jag skrivit, och då säger doktorn: “Okej, nu får du välja en sak, en enda sak. Något mer har vi inte tid för! Då får du beställa ny läkartid för de andra besvären…”

Jag såg nog ut som ett levande frågetecken, sen började hjärnan gå på högvarv och jag svarade: “Då tittar vi på födelsemärkena, men jag kan väl ändå få höra resultatet på mina prover, om de var okej?”

-“Nej, du valde ju inte årskontrollen utan födelsemärkena” utbrast doktorn och lät mer som en general än som en sympatisk doktor..

Jag tog av mig kläderna, doktorn tittade och konstaterade att det förmodligen inte var någon fara men det ena var lite missfärgat så det kanske var lika bra att ta bort det…
“Jag kan göra det idag, men, bara mellan patienterna. I så fall får du ligga här och vänta medan jag tar andra patienter och så kommer jag in när jag hinner mellan patienterna”

Jag svarade att min buss inte gick på flera timmar så jag hade gott om tid..

Jag blev placerad i ett rum dit en sköterska kom för att förbereda mig för ingreppet och sen kom doktorn och gav bedövningssprutor.
Därefter låg jag och väntade kanske en kvart o sen började proceduren att med skalpell skära loss födelsemärkena och sedan sy ihop såren.

Så långt allt väl, men, jag har aldrig varit med om att doktorn har så bråttom att det inte finns tid ens för en fem minuters konsultation om patientens hälsoläge!
Min kropp hänger ju liksom ihop, liksom mina krämpor, ska jag då ha klippkort till doktorn varje vecka för att ta upp dennas tid fem minuter per gång, det blir ju varken hackat eller malet!

Ja man lär så länge man lever sägs det, och nu fick jag verkligen lära mig att inte ta upp den dyrbara doktorns tid med en massa bagateller…

Jag hann med en trevlig promenad i ett vårfagert Sunnansjö

en ort man annars bara passerar förbi

och avslutade med en fika på uteserveringen hos Marias salong och present innan jag i ensamt majestät fick hela bussen hem för mig själv..

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  21 maj 2017

  Ärligt talat Paula…jag trodde du skulle skriva att han skämtade!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Men ack så fel jag hade :help:
  Jag tycker han var oförskämd, patienter ingår inte i nån sorts accordsarbete…. 👿 👿 👿
  Hur som helst, vackra bilder fick du men det andra kan jag inte tycka är acceptabelt!!!
  Kram på dig :love: :love:

 2. Svara

  Malin

  21 maj 2017

  Men fy så dåligt ?
  Då tycker jag att du kräver 3 sammanhängande tider för nästa besök så ni får gå igenom det som behövs.

  Dem har väl bara 2 min per kund?

  Riktigt trist.

  Kram

 3. Svara

  Gunnel

  21 maj 2017

  Det var det mest oförskämda jag hört. Varför inte skriva en insändare i tidningen och undra över anledningen till ett sådant beteende. Du är väldigt tålig måste jag säga. Jag hade blivit vansinnig. Kram

 4. Svara

  Anki

  21 maj 2017

  Det var det mest korkade jag hört! Trodde först han skojade med dig… jag vet inte om jag hade kunnat hålla käften och inte säga något mindre lämpligt!
  Bra att han ändå tog bort födelsemärket…
  Vackra bilder från Sunnansjö, som ser ut som en idyll 🙂
  Kram

 5. Svara

  Eva-Lena

  21 maj 2017

  Jag är INTE förvånad över läkarens beteende, tyvärr har jag upplevt liknande beteenden. Egentligen skulle man bli ordentligt förbannad över bristen på respekt, men man blir oftast så paff så man bli mållös. Och pratade man inte så fint om familjeläkare som skulle se HELA människan!!! Man får väl anta att dina värden var bra, annars hade han ju varit tvungen att ändra medicinering eller nå’t…

  Vackra bilder fick du i a f och gott fika hoppas jag!

  KRAM

 6. Svara

  Ninni

  21 maj 2017

  Fy f-n! Hur kan man som läkare behandla människor på det där sättet? Jag är inte ett dugg förvånad, har varit med om liknande själv. Du är väl lika “dum” som jag så du inte går till en läkare i onödan. Jag samlar också på mig en massa frågor men det går inte se. Det vore väl för sjutton bättre om de avsatte en halvtimme till varje patient så de kan ta alla problem som finns. Vi har ju bara en kropp och det ena ger det andra.
  Jag var till reumatologen för drygt en vecka sen. Då får jag fylla i något som heter PER via internet för att läkaren ska veta lite hur jag mår. Frågorna är luddiga och svaren blir detsamma. Den här gången fick jag en “ny” reumatolog men såg den jag haft tidigare genom en öppen dörr och vinkade till honom. Varför fick jag inte honom, tänkte jag.
  Jag hann inte mycket mer än in så tog reumatologen upp över min dåliga höft. (han hade väl sett vad dåligt jag gick) Sen klämde han på några leder innan jag fick ta av mig jeansen och lägga mig på undersökningsbritsen. Han klämde vid höften och sen tog han tag i benet och vred och grejade med det så jag nästan skrek rakt ut, gjorde likadant med det andra benet (vilket inte alls gjorde ont). “Jag ska skriva remiss till röntgen och till ortopederna för den där höften ska opereras” sa han. 😯 Han satt sen och skrev de två remisserna medan jag satt där. Jag försökte ta upp ett annat besvär jag har men då klippte han av med att “Allt beror på höften. Får du operera den så blir allt bra!” Oj, tänkte jag, försvinner både fibron och psoriasisartriten då också? “Behöver du förnya några recept?” frågade han. Tur han påminde mig, det höll jag på att glömma. När jag kom ut efter 10 minuter inne hos läkarn blev C riktigt förvånad för så där fort hade det väl aldrig gått hos reumatologen förr. Själv kände jag mig rätt snopen efter besöket för det gick alldeles för fort och det kändes inte bra. Jag frågade när jag var på väg ut genom dörren om hur proverna sett ut. Jodå, de var bara bra….
  Kramen.

 7. Svara

  Tette Merio

  21 maj 2017

  Usch ja, det där upplever jag också alltid på läkarbesök. Trots att jag faktiskt har en ovanlgit bra, lyhörd läkare, så har hon inte tid med mer än “en liten skvätt” i taget per besök. :-/ Otroligt irriterande och särskilt som jag själv misstänker att en del av mina krämpor hör ihop med varandra och att hon, med mer tid till sitt (mitt) förfogande, också skulle inse det. Hinner ju inte få ur mig alla symptom i ett svep, någonsin. 🙁 FRUSTRERANDE och ja – det blir ju så när de måste tjäna in så mycket pengar som möjligt, istället för att fokusera på att vårda så bra som möjligt. :-/ …

  Kram!/Lillasyster

 8. Svara

  Leila

  21 maj 2017

  Nu blev jag upprörd. Fy säger jag. Och tyvärr har jag hört flera säga samma sak. Har de inte en viss tid för varje patient? Man kan tycka att de kan ju svara på det de hinner under den tiden. Det är för sånt här jag drar mig för att söka för de besvär jag har. Kram till dig

 9. Svara

  Turkulainen

  21 maj 2017

  Hej Paula!

  Liksom flera av skribenterna här ovan, så blev inte heller jag förvånad. Det är nånsorts “regel” här hos oss, att man vid ett läkarbesök på hälsocentralen (ni säger “vårdcentralen”) bara får ta upp en krämpa per besök. Visserligen beror det på läkaren också; det finns faktiskt vänliga läkare som verkligen försöker ta sig an patienten! 15 minuter är gängse tid här.
  Om vi går till en privat läkarcentral bokar vi vanligen 20 minuter, men vi kan också beställa dubbel tid, eller varför inte trippeltid. Om vi har råd, alltså! Min erfarenhet är, att det inte är lika hetsigt på de privata läkarcentralerna. Men Finland står ju inför en enorm hälso- och sjukvårdsreform och ingen (inte ens planerarna) vet vad resultatet blir.
  Ha det bra uti vårsolens glans.

 10. Svara

  Titti Melender

  21 maj 2017

  Hade du varit man hade du fått ett helt annat bemötande är jag helt övertygad om… tyvärr.
  Har du hört talas om psoriasisartrit?
  Min yngsta dotter har informerat mej en hel del om det, verkar vara det hon har och nu har jag börjat fundera över mej själv.

 11. Svara

  Britt

  21 maj 2017

  Nää det är INTE ok…..

  Jättefina bilder ?

 12. Svara

  Kicki

  21 maj 2017

  Åh herre jävlar! Det var det värsta jag hört. Vilken nonchalans.
  Då har Berra hur bra läkare som helst. Hon på Avesta lasarett tar sig hur mycket tid som helst när han är där.
  Kramen

 13. Svara

  "LillaSyster"

  21 maj 2017

  Vad ända in i h…..vete håller doktorn på med. Jag blir arg så jag kokar, då där behandlar man inte någon sen kvittar det om man är doktor eller tja jag vet inte vad jag ska dra till med – vill ju inte nedvärdera någon för alla är vi lika viktiga. Anmäl, det hjälper väl inte men om tillräckligt många gör det så kanske det händer något. Jaha då får du väl ringa och be om en telefontid för att få veta dina provsvar. Men jag blir helt matt på sjukvården vart är vi på väg?????? Åååå doktorn kunde inte sagt något undertiden som de tog bort födelsemärkena…..
  Om du nu sprang där varje vecka med listor kan jag förstå om de tröttnar, men vid en årlig kontroll…. åååå det blir inte lätt att somna nu, jag blir så taggad att jag skulle kunna ringa den där doktorn och läsa lusen av honom. Hoppas du får svar snart. Kram på dig

 14. Svara

  Eva

  22 maj 2017

  :help: :zzz: läser mer i morgon. godnatt :kiss: / Eva

 15. Svara

  Skyttlat

  22 maj 2017

  Jag hade nog läst lusen av den sk läkaren! 👿
  Jag tror att det bästa när man beställer tid är att räkna upp alla krämpor och frågor man har så dom vet hur lång tid dom måste avsätta? Får man ett sådant bemötande som Du fick så borde det anmälas till patientombudsmannen! Så får inte en läkare bemöta sina patienter!
  Nästa gång Du ska dit så får Du säga att Du inte vill ha den läkaren.
  Du får ringa och fråga om proverna, för det vet Du ju inte resultatet av.
  Ha det gott och kram! Kör hårt! 🙂

 16. Svara

  Gun

  22 maj 2017

  :help: Det är ju helt sanslöst, hur sjukvården har blivit! Snacka om löpande band, ingen empati för fem öre. Det kan inte vara roligt eller lätt att vara läkare heller om dom har det så extremt tajt med tiden, dom måste ju känna sig så otillfredsställda, men dom får ju inte bli oförskämda mot patienterna, Själv har jag inte behövt någon vitrock på år och dar, bott här snart 9 år fick väl en vårdcentral tilldelad, men glömt vilken…

 17. Svara

  Mumintrollet

  22 maj 2017

  Var just idag hos veterinären med min vovve, som egentligen inte är sjuk utan jag tyckte att han behövde en liten “genomgång”… Kom att tänka på att JAGSJÄLVDÅ, skulle inte jag också behöva en genomgång? Visserligen känner jag mig frisk, men är ju trots allt till åren kommen, så det kunde ju vara intressant att ta lite provor. Känner dock att jag nog inte bör belasta sjukvården om det nu inte är nödvändigt. Läste just en kommentar nånstans att det är “invandrarparasiternas” fel att inte den svenska vården fungerar. Visserligen kostade det en ansenlig summa för att få en genomgång av vovven, men nu har jag i alla fall gott samvete.

 18. Svara

  Marketta

  22 maj 2017

  Tror nog att det är så här också. En krämpa per besök. En gång var jag till vc eftersom min fotvårdare har sagt att jag skall försöka få en remiss så att dom kan ta av kanterna på mina stortånaglar, eftersom dom växer in i tån. Har ju tappat naglarna på båda stortårna, och dom vill inte växa igen. Så hon har haft flera kunder som dom har skärt bort lite på sidorna på naglarna och hon tyckte jag skulle göra det också. Så jag fixa en tid åt mig till läkaren. Mamma behövde gå på provtagning, så vi passade på att ta tid på labbet samtidigt. Jag var ute från läkaren snabbare än mamma från labbet, och ändå så hade hon kommit in före mig 😯 . Dessutom hade läkaren aldrig hört talas om att man skär bort en del av nageln. Hon sa att dom kommer att växa bara man låter dom vara i fred. Men om jag skulle få ont så skulle jag komma tillbaka så kunde hon rycka bort dom, gratis eftersom jag redan betalat.

  Idag var jag till läkaren av en annan orsak. Fast denna gång var jag nöjd med mitt besök. Min hand domnar bort under morgonen. Så hon skulle skicka en remiss på röntgen. Jag satt inne hos henne bara ett par minuter och hon kom till denna slutsats 😀 .

 19. Svara

  Yvonne Käll

  23 maj 2017

  Nej men kära nån! Det var då det värsta jag hört. Vilken doktor!!! Peppar peppar har jag hittills inte råkat ut för liknande men jag har ändå förstått att det är det jag sagt jag söker för när jag bokade är det som doktorn tar upp. Jag har aldrig provat ta upp mer. Jo förrästen nu kom jag på att det gjorde jag ju när jag var hos min husläkare sist. Ja vi har faktiskt en särskild tilldelad ansvarig läkare på vårdcentralen men ibland måste man vara nöjd med en annan men oftast har jag samma. Man märker ju att hon är stressad och ofta ligger lite efter i tiden men inte snäser hon av mig så som din läkare verkade göra.

 20. Svara

  Eva

  23 maj 2017

  Jag trodde kära Paula att du hade skinn på näsan att du inte skulle godtaga en sådan mottagning av en över-stresstad läkare, har aldrig hört något liknande det borde någon göra en revy komedi av.
  Otroligt galet, jag skulle bara tacka för mig och säga några väl valda ord, så får det inte gå till.
  Jag antar att du blev förvånad av detta mottagande så du tappade helt talförmågan Paula.
  Nästa gång du ska dit (om du måste till samma ‘läkare’ jag skulle välja en ny) ska mamma Eva följa med och hålla handen, hi hi . . . när man ska till läkare är det ju inget roligt precis, man kanske är orolig för något och då ska banne mig en doktor kunna vara mänsklig. Det är helt oacceptabelt !!!
  Jag skulle skriva en liten notis i lokaltidningen och ge ett ‘bananskal’ till den vårdcentralens läkare !
  Och inte ska du vara rädd för att gå dit och möta honom igen, det är inte du som ska skämmas Paula.
  :angry: :help: 👿 Ja jag är riktigt förbaskad åt dina vägnar. Förr i tiden trodde doktorer och präster att de var Gudar, man skulle buga och säga ja tack och amen, t.ex. när doktorn sa: här får du arsenik som du ska ta tre ggr dagligen och blir det inte bättre får du säga till då får du fler. Doktorn och begravningsmannen hade ett bra samarbete sinsemellan och prästen sa bara AMEN sen var den personen ur vägen.
  Nä den berättelsen går till historien. :grr: :grr:
  Blev du inte förb….. eller ledsen, eller blev du kanske chockad.
  Sköt om dig vännen,kram/ Eva

 21. Svara

  Eva

  23 maj 2017

  Jag håller med ‘Skyttlat’ till punkt och prick, anmäl till patientombudsmannen.
  ‘Skam gå på torra land’.
  Eva :love:

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 305
 • 380
 • 1 635 176
 • 5 092
 • 65 628
Sök här