Läst Livets glädjeämnen!

Jag har läst..

Av
den
25 september 2017
I min trädgård vill jag vara Karin Bokomslag I min trädgård vill jag vara Karin
Elisabeth Svalin Gunnarsson
Trädgård
Bonnier Fakta
2017
238

En praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn.

En berättelse om trädgården hos Sveriges mest kända konstnärspar och en praktisk handbok med utgångspunkt i den stil som Karin Larsson skapade.Karin var inte bara en stor textilkonstnär. Hon ägnade också mycket tid åt att arbeta i sin trädgård på Lilla Hyttnäs, en plats präglad av hennes känsla för färg och form, leklusta, påhittighet och starka motstånd mot det formella och alltför ordnade. Inspirationen kom från många håll: från livet på den franska landsbygden, från den engelska arts & crafts-rörelsen och inte minst från torpträdgårdarna i trakten kring Sundborn. Det var en trädgård som var före sin tid.Karin odlade grönsaker till hushållet, skapade rabatter i djärva färger och blandade obekymrat gamla svenska kulturväxter med exotiska nyheter. Trädgården var charmig, rörig och inte så välrensad. Den var ett uterum för arbete och familjeliv ? en förlängning av det inomhus som blev världsberömt genom maken Carls akvareller. Här fanns plats för att äta och umgås med barn och vänner och här fanns utrymme för kreativt skapande med material från naturen.I boken går Elisabeth Svalin Gunnarsson på upptäcktsfärd bland idéströmningar och erfarenheter som formade Karin Larssons gröna värld. Hon beskriver utförligt trädgården på Lilla Hyttnäs, struktur, växter, färg och form. Hon berättar hur den användes och visar hur man kan hämta inspiration från den. Sist men inte minst finns här växtfakta, odlingstips, skötselråd, förslag på rabattkompositioner och enkla bygg- och dekorationsprojekt för den som vill vara Karin i sin egen trädgård.

Tänk att just jag skulle snubbla över en trädgårdsbok, jag som varken har intresse för eller talang för odling, något jag erfarit under flera perioder i livet...

Men detta är ett formidabelt praktverk. Så mycket mer än bara odlingsråd, dem bläddrar jag helt sonika förbi!
Jag koncentrerar mig på allt annat innehåll, vackra foton, målningar av både Karin och Carl Larsson, små essäer ur deras rika brevskörd som finns bevarad för eftervärlden.
T.ex (utdrag ur boken)
"Jag ligger på knä i kökslandet framför de allra vackraste rödbetsblad. De lyser i motljuset och låter sig nådigt fotograferas - de röda nerverna som blodomlopp från jorden till bladens grönska. Bredvid syns morötterna yviga rufs och sallatsbladen som rådnar lätt i kanterna. Solen silar genom den skira spanska körveln, sockerärterna står i sitt eget kvarter och skimrar i den grönast gröna färg som bara de kan ha - man ser de små runda ärterna under baljans tunna skinn."

Ren poesi, eller hur? Osökt tänker jag på en viss Ernst på TV....bara att detta skrevs för hundra år sedan!
I min bedömning har jag inte kunnat göra jämförelser med böcker i samma genre eftersom de inte ingår i mitt läsarkiv, jag har fått värdera denna som ett enskilt verk.

De rent praktiska råden verkar mycket pedagogiskt och logiskt uppbyggda, även jag begriper hur man ska gå till väga. Och okej, jag får väl erkänna, jag känner ett litet litet pirr, en vag önskan om att än en gång testa något enkelt...

Jag vill härmed utnämna denna fantastiska bok till julklappstips nummer ett till någon med mer eller mindre gröna fingrar som du tycker mycket om!

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  25 september 2017

  Ohhh den vill jag ha!!! 😀 😀 Tack för tipset, kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  "LillaSyster"

  26 september 2017

  Den där boken låter lite spännande. Jag tycker absolut att du ska testa att odla något igen, ta något lätt som ärtor och bönor, går att odla i kruka/balkonglåda – så blir det inget att rensa. Jag behöver inte gräva än på ett tag hoppas jag. För frosten komma och ta plantorna så att knölarna fattar att det är dags att gå i vila. Ha en fin tisdag! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 285
 • 437
 • 1 579 826
 • 4 991
 • 64 332
Sök här