Bloggen

En dryg väntan…

Av
den
26 september 2017

För någon som helt saknar tålamod och som har ett enormt stort tuggbehov, ungefär lika stort som småungarnas sugbehov, så måste jag åter beklaga mig…
Veckorna går och jag besöker flitigt min tandläkare varje vecka.
Och varje vecka släcker han mina förhoppningar om att få några nya kronor som skulle hjälpa mig att börja kunna tugga igen!
Idag var det åter utprovningar, nya gjutningar gjordes, i någon blå gegga som fyllde hela munnen tills jag kände att jag skulle kräkas när som helst.
Paniken låg på lut kan jag lova…

Och visst, jag fick en krona, den första färdiga…
Men vad hjälper det att det finns en i nederkäken när de i överkäken fattas…

Annars var dagens besök en trevlig upplevelse när jag fick lift både dit och hem.
Tröstade mig med att handla karelska piroger i finn-butiken, och dom ska ätas om jag så ska tugga dem med framtänderna!

Hösten har kommit långt hos mig.

Rejäla stövlar är att rekommendera

Naturen är vilsamt stilla…utan större åthävor finns den bara där, inlindad i spindelväv. bestående av fjolårslöv, lingonris och multna svampar

De enda fräscha svamparna som jag ännu hittar är trattisen.

Så vackra och stora, jag trodde det var dessa som kallades kruskantarell pga sin krusade kant, men när jag googlade visade det sig att kruskantarellen är ovanlig, växer i lövskog och är mer gråaktig och rätt liten.

För bara ett par veckor sedan var det en enorm mångfald i antalet svamparter, här de vackra blodriskorna

dropptaggsvamp som jag fick lära mig i höst, nej, ingen matsvamp men otroligt vacker

En tröttmössa..

och en mindre tröttmössa.

Själv är jag också en tröttmössa, de tidiga mornarna knäcker mig, inte för att jag ska upp tidigt utan för att jag inte kan sova natten innan. Hela kroppen är inriktad på att flyga upp ur sängen när klockan ringer, så jag går upp fjorton gånger och kollar så inte väckningsfunktionen lagt av.
Men, nu dröjer det tio dagar till nästa besök och på den tiden hinner jag sova ikapp…många gånger om :mrgreen:

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve

  26 september 2017

  Förstår dig. Man vill liksom bara sätta tänderna i den där knäckemackan.
  Fina bilder levererar du i alla fall.
  kram från nabolantet, till damen i pörtet.

 2. Svara

  Ninni

  26 september 2017

  Fy fadderullan vilket elände att inte få tugga! Jag har också ett sånt där tuggbehov så hårdbröd är nästan ett måste varje dag. Har ännu inte tuggat sönder nån tand med hårdbröd däremot med äpple… :angry: Jag blir nog tvungen att göra om en rotfyllning och få en krona där för den tanden har jag tuggat sönder några gånger så nu kan de inte rädda kanterna längre. Då blir det jag som blir galen av att inte få tugga. Sen är det dyrt så det räcker också! Halva “månadslönen” vill de ha för en tandkrona!!!
  Idag gjorde jag av med 625:- för att få ett intyg till mitt parkeringstillstånd för handikappade. Och i värsta fall får jag inte parkeringstillståndet ändå för det är det en tjänsteman på kommunen som ska godkänna… Huvvaligen!
  Härligt med svamp i alla fall för såna kan du väl äta antar jag. Jag får höra av mig till dig sen för att få tips på vad jag kan äta utan att tugga alltför mycket.
  Kramen.

 3. Svara

  Mia

  26 september 2017

  Usch vilken jobbig sits….men var lite olydig och ät pirogerna, för jisse namn!! Fast tugga noga…och njut!!! Kram på’re :love: :love:

 4. Svara

  Kicki

  26 september 2017

  Skit att det ska ta sån tid innan du blir klar i munnen.
  Jag vet hur det är att inte ha alla kindtänder kvar. Det drogs ju ur två stycken inför strålningen och medicineringen och några var tagna redan innan.
  Vackra bilder!
  Kram

 5. Svara

  Anki

  27 september 2017

  Fy så jobbigt att inte få tugga! Jag har ju gått igenom en del besvärliga tandläkarbesök också och minns hur jobbigt det var. Bra att du unnade dig lite gott att äta ändå – det är du värd!
  Jag njuter av höstens stillhet och även här är det nödvändigt med gummistövlar på skogspromenader. I år finns det vatten i kärren för första gången på flera år och det känns som naturen återhämtar sig från en flerårig torka 🙂
  Så länge som det finns annan svamp än trattkantareller så får de stå kvar i skogen för min del – och än så länge så finns det ett överflöd av både det ena och det andra. Jag har lite dåligt samvete att jag fick en hel låda med karljohanssvamp av dig, för du verkar inte haft så mycket kallar hos dig i år…
  Provade du att klämma på dropptaggsvampen så du såg de vackra röda dropparna? Fina höstbilder – Blinka är så fin där vid vattensamlingen 🙂
  Kruskantareller fanns i en gammal hage här hos mig, men sedan den fått växa igen så är de borta … för som sagt de är inte så vanliga. En annan ovanlig kantarell, svartnande kantarell fanns bland hasselbuskarna i samma hage, men de är också försvunna.
  Vila upp dig nu tills det är dags för nästa besök hos tandläkaren!
  Ha det gott!
  Kram

 6. Svara

  "LillaSyster"

  27 september 2017

  Ställ två klockor eller ställ mobilen också, så kan du sova lugnt och sen tänk efter hur många gånger har du försovit dig?? :love: Du ska se att det går bra att tugga i sig pirogerna med framtänderna, annars får du väl suga på dem, tills det går att svälja. Fina höstbilder på många fina svampar. Nu ska jag åka till jobbet. Ha en bra onsdag! Kram

 7. Svara

  Gun

  27 september 2017

  Usch, va jobbigt för dig med dina tandläkarbesök, men förhoppningsvis blir det riktigt bra till slut, det måste det ju bli då det kostar skjortan.
  Var själv på min årliga kontroll i måndags, hade ett litet meningsutbyte med ” gubben” strax innan jag gick, var lite rapp i käften, så han säger ” tycker du ska be din tandläkare dra ut dina huggtänder”.
  Det gjorde jag, han och sköterskan fick ett gott skratt….

 8. Svara

  Tove Olberg

  27 september 2017

  Det där med tänder och tuggande ja … hoppas du tillslut får en god tugglösning på problemet!
  Höstbilderna är ljuvliga!

 9. Svara

  Gunnel

  27 september 2017

  Vilket elände med allt väntande. Man vill ju klart bara ha allt överstökat. Du får glädja dig åt allt höstfint du kan se så länge, men jag förstår att det är en klen tröst. Kram

 10. Svara

  Pernilla

  27 september 2017

  Vilka fantastiska bilder och svampar. Men det där med tänderna låter mindre fantastiskt. Fy!
  /P

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 241
 • 438
 • 1 719 675
 • 4 913
 • 63 218
Sök här