Läst

Jag har läst..

Av
den
21 november 2017
Avgrunden Bokomslag Avgrunden
Kim Leine
historisk roman 1900-tal
Forum
2017
674

Året är 1918. De danska tvillingarna Kaj och Ib Gottlieb reser till Finland för att strida som frivilliga i inbördeskriget, och deltar i stormningen av Tammerfors. Efter deras möte med krigets ohyggliga verklighet följer vi bröderna, var för sig och sida vid sida. Från den sena ungdomen till de första ålderskrämporna, genom förälskelser och besvikelser, drifter och sjukdomar, till Leipzig, Paris och Geneve. Via 1920-talets fredstid när Europa blomstrar, vidare till 1930-talets oroligheter med tilltagande antisemitism och nazism.
Och så är det plötsligt krig igen. Och med det kommer ockupation och motståndskamp, och Kaj och Ib tvingas navigera i ett riskfyllt spel bland Gestapomännen på Köpenhamns gator.

En mörk och storslagen roman om Europa, om kriget och freden, om ondskan och den förmenta godheten. Och, inte minst, en psykologiskt knivskarp skildring av två bröders samvaro i en omänsklig värld.

Utdrag ur boken:
"När han ser på dem är de så magra att det är svårt att föreställa sig hur kulorna kan få något att arbeta med, hitta en hållpunkt, kött att riva och slita i. Det är lättare att föreställa sig hur kulan av bly helt enkelt kommer att passera genom de utmärglade kropparna utan att åstadkomma annat än några oskyldiga flisiga hål som i en lagårdsvägg."

"Kaj tycker inte att det är särskilt upphetsande att inte bara hennes varmt troende mor utan även frälsaren och flera av hans apostlar samt Martin Luther följer med in under täcket, eller ligger och kuckelurar i ett mörkt hörn av rummet, beredda att ropande hoppa fram beväpnade med kors och bibel och psalmbok och hot om helvetets förtappelse."

Hur ska jag kunna beskriva denna oerhört starka läsupplevelse?
Jag kunde inte värja mig!
Jag har läst författarens tidigare böcker och tyckt mycket om dem, men jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur stark denna roman är. Det är känslokall realism från finska kriget, det är blodigt och hemskt, soldaterna blir mentalt förstörda för livet efter deras tid i krigets fasor.
Det finns inte tid för återhämtning på en enda av de nästan sjuhundra sidorna! Ibland nästan kastade jag boken för att skildringen var så grym och huvudpersonerna så känslokalla. Men snart var jag åter där i deras våld. Det är nu några dagar sedan jag avslutade boken och jag är fortfarande fast. Jag märker att jag har svårt att komma in i nästa bok jag påbörjat för jag sitter kvar i krigsklistret.
Mellan alla våldsskildringar finns erotiska äventyr och en mustig ironisk humor som hjälper till att hålla mina själsliga förmågor intakta.
Vill du ha en riktig utmaning, ett stort läsäventyr? Varsågod, du kommer att sluka den med hull och hår!

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  21 november 2017

  Wow, det var en recension som heter duga!! Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Mia

  21 november 2017

  Tack för ett lockande lästips!

 3. Svara

  Eva-Lena

  21 november 2017

  DEN blev jag nyfiken på! Meeen jag läser ju inte längre?

 4. Svara

  Eva-Lena

  21 november 2017

  Asch då, jag är ledsen över att jag inte “kan” läsa nu:(

 5. Svara

  Hillevi

  22 november 2017

  Du ger alltid så bra lästips – tack. Men… nu är det dags att du skriver egna böcker. Självbiografi eller fiktiva böcker baserade på ditt eget liv. Det är nämligen mycket spännande, innehållsrikt och fantasieggande. Läste just milstolparna och det räckte ju inte. Mer! Mycket mer!

  Stort tack på förhand!!!

 6. Svara

  miatankar

  17 december 2017

  Har nyss börjat på Avgrunden… vet inte riktigt vad jag tycker. Än så länge är det både plus och minus hos mig… men många sidor kvar. Ville bara berätta… 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 327
 • 516
 • 1 578 864
 • 4 989
 • 64 288
Sök här