Läst

Jag har läst..

Av
den
18 december 2017
Lily och bläckfisken Bokomslag Lily och bläckfisken
Steven Rowley
roman
LBFörlag
2017
pocket
287

Det här är en bok om att hitta den rätta, den som följer dig i vått och torrt, den du inte kan föreställa dig att leva utan.
För Ted Flask - en ensamstående, medelålders, aningen neurotisk man som aldrig fått rätsida på sina mellanmänskliga relationer - heter den rätta Lily. Hon råkar vara en hund. En 12-årig tax, närmare bestämt, som precis har blivit diagnostiserad med en hjärntumör.
Boken handlar om Teds och Lilys sista månader tillsammans, och är en bok som förenar realism med fantasi och humor. Det är en berättelse om villkorslös kärlek, djup lojalitet och hjärtskärande förlust, och en rörande skildring av de alldeles särskilda sorts känsloband som bara kan uppstå mellan en människa och ett husdjur.

Utdrag ur boken:
"För att fokusera funderar jag på hur hundar är vittnen. Hur de är närvarande i våra mest privata stunder, där när vi tror oss vara själva. De bevittnar våra gräl, våra tårar, våra strider, våra rädslor och alla våra hemliga beteenden som vi döljer för andra människor. De bevittnar utan att döma-"

"För hundar lever i nuet. Hundar håller inte fast vid oförrätter. Hundar släpper taget om sin ilska varje dag, varje timme och låter den inte gro. De förlöser och förlåter. Runt varje gathörn väntar en möjlighet att börja om. Med varje studsande boll väntar löftet om en ny, härlig jakt."

Den här boken är svår att beskriva, den måste faktiskt upplevas!
Den är totalt absurd, väldigt emotionell och varm men med en tuff touch.
Man ler och känner som hundägare igen sig, dialogen mellan husse och hund är både naiv och rörande. Mot slutet får jag nästan hjärtklappning av läsningen, jag vet ju alltför väl hur slutet blir...
Crescendot tar andan ur mig, på riktigt!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  BP

  18 december 2017

  Själv är jag ju sjukt hundrädd och har varken hund eller katt. Men boken påminner en del om John Grogans bok om hunden Marley.

 2. Svara

  Anki

  19 december 2017

  Tack för ännu ett spännande boktips! Min lista av böcker som du läst och som jag är säker på att jag skulle gilla blir längre och längre 🙂 Några har jag hunnit med, men jag läser inte alls i samma takt som du.
  Kram

 3. Svara

  "LillaSyster"

  19 december 2017

  Ja, de små underbara fyrbenta hund eller katt – kärleken vet inga gränser där. Man blir faktiskt lyckligare med ett husdjur. tyvärr så slutar det ju inte lyckligt alla gånger. Låter som en mycket bra bok ändå. För några veckor sedan läste jag boken om Arthur, gatuhunden som fick följa med hem till Sverige. – där slutade det ju lyckligt även om det inte var det lättaste äventyr. Ha en bra tisdag! Kram

 4. Svara

  Mia

  19 december 2017

  Åh Paula….jag behövde bara läsa den första raderna så beställde jag den!!! Tack min vän, kram på’re

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  21 december 2017

  för vissa passar en hund bäst, människor är besvärliga.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 279
 • 380
 • 1 635 150
 • 5 092
 • 65 627
Sök här