Läst

Söndags-smakbit # 50

Av
den
17 december 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Jag läser Mjölkat av Sanna Samuelsson en roman om de småskaliga jordbruken som präglade 1900-talets Sverige men idag tillhör historien. Vem blir människan utan sitt arbete, och vad lämnar hon efter sig? Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid.18
“Att vara en bondunge som luktar koskit. Villabarnen gled rena genom städade hem och gjorde inga fläckar på de vita soffkuddarna. Deras mamma doftade gott och hundarna gick i koppel. De barnen kommenterade allt och dolde inget. När de blev äldre förstod de att det var oartigt och slutade säga det. Men man fortsatte undra. Luktar jag.

sid.83-84
“Men mjölken var allt. Utan den hade ingen överlevt. Hos oss var den färsk. Hur jag spillde ur mjölkkrukan när jag hällde upp den i tillbringaren. Mjölken som spred sig över de blå blommorna, blandades med smulorna från frukosten.
Kannan skvimpade över, fet mjölk på bordet. Vi hämtade mjölk från mjölkrummet säkert två gånger per dag. Vi var kalvar.
Och ju färskare den var, desto närmare var det till kons mage och tarmar och dess rumpa, det visste alla. Mjölken kom ur kons tarmar som klibbig saft, gjord av gröna grässtrån, tuggade och dränkta i syra.”

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Carita

  17 december 2023

  Riktigt kul med små smakprov. De funkar ungefär som texten på bokens baksida, gör att intresset väcks.

 2. Svara

  Ditte

  17 december 2023

  En bok som jag läst och som ger ett perspektiv och ett stycke historia . Och från en tid som många unga idag inte har en aning om.
  Hoppas på att fler nappar på att läsa den.
  Kram!

 3. Svara

  Cinnamon

  17 december 2023

  Den vill jag läsa. Tack för smakbiten!

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  17 december 2023

  nu är jag lite trött på koskit och mjölkande, inte helt främmande värld för mig. Tycker verkligen inte om varm nymjölkad mjölk!

 5. Svara

  Monika

  17 december 2023

  Nymjölkad mjölk har jag aldrig tyckt om ?

 6. Svara

  Bokdivisionen

  17 december 2023

  Den här har jag sett en del men vet inte om jag vill läsa den eller inte.

 7. Svara

  Anna-Lena

  17 december 2023

  Ska skriva upp den boken, så att jag kan låna den sedan. Just nu har jag tre st. som jag står på kö för, på biblioteket.

 8. Svara

  Lottens Bokblogg

  17 december 2023

  Tänk att det man själv upplevt inte finns längre. Vi brukade ta oss till närmsta bondgården på sommaren och hämta mjölk. Stadsunge som jag var så tyckte jag den smakade hemskt.

 9. Svara

  Boklysten

  17 december 2023

  Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

 10. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  17 december 2023

  den boken har jag läst och tyckt mycket om. är ju uppvuxen på landet så det finns en del att känna igen även om Mjölkat nog utspelar sig tidigare. jag minns inga ungar som luktade ladugård och koskit i skolan. tack för smakebit och påminnelse!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 111
 • 138
 • 1 654 187
 • 5 124
 • 66 092
Sök här