Läst

Jag har läst..

Av
den
10 januari 2018
Skuggornas tid Bokomslag Skuggornas tid
Släkten
Agneta Arnesson Westerdahl
historisk roman 1300-tal
Historiska media
2017
366

Sommaren står i full blom när den högättade Elin återvänder till sin gård i Uppland år 1350. Hon har just begravt sin familj och gräver en grav åt sig själv för att vara säker på att få vila i vigd jord när hennes stund är kommen.
I pestens framfart kan man aldrig ta något för givet. Men sommar blir till höst och vinter. Elin lever än men plågas alltmer av hunger och sorg.
När Elins vägar korsas av den föräldralösa flickan Unni fylls gården med nytt liv. Unni som är van att gå sin egen väg och bär på svåra minnen har svårt att anpassa sig till ett liv nära maktens boningar. Men till slut är det Unnis uppfinningsrikedom och det starka bandet mellan de båda kvinnorna som blir deras räddning vid det fruktansvärda slaget utanför Visby ringmur 1361

Den historiska serien Släkten är nu uppe i nio delar. Varje berättelse är skriven av olika författare, som t.ex Katarina Mazetti, Karin Wahlberg, Catharina Ingelman Sundberg, Maria Gustavsdotter och Elisabet Nemert.

Utdrag ur boken:
"Medan mättnaden spred sig, slipade de knivarna och flådde och styckade bäverkroppen som fått ligga kvar ute i snön. Den var stor och tung, och de hjälptes åt att vända den rätt så att Bengt kunde skära bort de dyra gällpungarna. För två gällpungar fick man mycket silver på marknaden."

"Varefter de kom närmare Oslo stötte de på allt fler ryttare och handelsmän, gamla kvinnor som bar risknippen på ryggarna och barn som vallade får och getter. Ett par män slaktade bin för att skörda honungen och vaxet, och några skogshjon plockade kröser i skydd bakom träden"

Om man som jag njuter av historiska romaner där man både får lite lagom med kunskap om hur livet tedde sig förr och dessutom starka kvinnoporträtt, ja då ska man läsa den här romanserien.
Romanen är förlagd till den förfärliga tiden då pesten härjade och dödade otroliga mängder människor utan att någon hade en aning om var smittkällan var. Numera är forskare överens om att det var loppor som satt på svartråttorna som förde över smittan. Det var mycket mer tur än skicklighet om man lyckades överleva i pestens spår.
Vi får följa Unni och Elin både i slott och koja, genom kärlek, hat, krig och fred, precis som livet tett sig genom århundradena.

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Carina Larsson

  10 januari 2018

  Jag har läst de tre första delarna ur Släkten men sen glömt av att den finns. Trodde det bara skulle bli en trilogi förresten. Nu har jag att göra ser jag…
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 158
 • 497
 • 1 652 580
 • 5 119
 • 66 012
Sök här