Läst

Jag har läst..

Av
den
27 april 2018
Breven från ön Bokomslag Breven från ön
Jessica Brockmole
roman Skottland/England Första och andra världskriget
Bazar Förlag Ab
2016
264

Mars 1912
24-åriga poeten Elspeth Dunn har aldrig sett världen bortom sitt hem i Skottlands avlägsna Isle of Skye. Så när hon får ett brev från ett fan, David Graham, collegestudent i Amerika, blir hon förundrad. De två börjar brevväxla och snart fördjupas både förtroenden och känslor, och de vågar avslöja både sina vildaste drömmar och djupaste hemligheter. Men så bryter första världskriget ut och plötsligt har förutsättningarna förändrats..

Juni 1940
Vid andra världskrigets start har Elspeths dotter Margaret förälskat sig i en pilot vid brittiska flyget. Hennes mor varnar henne för kärlek i krigstider, men förgäves. Men ett bombanfall skakar Elspeths hus, brev som gömts i en vägg rasar ut och Elspeth försvinner. Endast ett brev finns kvar som en ledtråd till vart hon kan ha begett sig. Margaret ger sig iväg för att hitta sin mor, men hon kommer att finna många hemligheter längs vägen..

Utdrag ur boken:

"Mor sätter inte sin fot i köket på hela året, såvida det inte handlar om att i sista minuten göra en ändring i menyn. Men varje år, när det lackar mot jul, ikläder hon sig ett spetskantat förkläde och sjasar ut allt tjänstefolk ur köket. Flera timmar senare kommer hon ut med mjöl i håret och lite sirap på ena kinden, och med en glans i blicken som i vanliga fall bara kan frammanas om man provsmakar konjaken. Men segervisst stegar hon ut med en fruktkaka. Allt som oftast ser den ut, känns och smakar som en gatsten, men vi måste alla äta av den på julafton."

"-Saknad- kan betyda mycket. Och det behöver inte betyda nånting alls. Jag har hört grabbarna bak i kärran prata om det till leda. Ena sekunden sitter man hopkurad och delar en cigarett och i nästa befinner man sig på andra sidan skyttegravsvallen i ingenmansland. Springer med nästan trettio kilo på ryggen och bajonetten pekande rakt fram, aktar sig för granatgropar, bråte, sina kamrater."

Jag publicerade förra helgen ett litet stycke ur denna bok i Söndags-smakbiten.
Nu har jag läst ut boken, och den var inte så pjåkig alls.
Det är en kärleksroman, och det som utmärker den förutom ett fint språk och lätt flytande text är att upplägget är annorlunda.
Man följer två kärlekshistorier, den första handlar om moderns kärlek och den andra handlar om dotterns försök att hitta förklaringar till moderns hemlighetsfulla beteende.

Breven känns autentiska, de är känslosamma men humoristiska. På slutet kommer crescendot, och det känns bara bra i magtrakten.

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 169
  • 505
  • 1 628 923
  • 5 076
  • 65 457
Sök här