Jag har läst..

Japonism - Ikigai, skogsbad, wabi-sabi och mycket mer Bokomslag Japonism - Ikigai, skogsbad, wabi-sabi och mycket mer
Erin Niimi Longhurst
psykologi, kulturarv
Harper Life
2018
288

Japonism är den japanska konsten att bli mer nöjd med livet.
Vad är ditt ikigai (syfte)? Hur kan du använda dig av medveten närvaro för att hantera vardagens oförutsägbarhet och kaos?
Lär dig hur japanerna funnit balans genom traditioner, filosofier och konstformer. Från shinrin-yoku (skogsbad), kalligrafi, ikebana (konsten att arrangera blommor), till teceremonier och japanernas inställning till mat. Se livet ur ett wabi-sabi-perspektiv (skönheten i förändring), använd dig av kintsugi (lagning av lergods med guld) eller applicera kaizen-filosofin (ständig förbättring) på din tillvaro.
Japonism är fylld av lika inspirerande som praktiska tips, tankar och vackra bilder - för ett lyckligare, hälsosammare och mer eftertänksamt liv.

Utdrag ur boken:
"Våra motgångar formar oss som människor. På samma sätt måste du känna det bittra för att kunna uppleva sötman. Mödorna som vi alla går igenom . förlust, svek, kärlekssorg, besvikelse - är en del av våra historier, våra identiteter och våra berättelser. Istället för att dölja ärren som de lämnar kvar, uppmuntrar kintsugi oss att hylla dem och hur de definierar oss.Ingenting kan någonsin gå sönder helt och hållet oavsett hur smärtfyllt det kan tyckas när det drabbar oss. Att finna glädje och skönhet i det ofullkomliga, och att hylla det, är det som gör det så kraftfullt."

Denna bok är indelad i olika kapitel som alla handlar om japanska begrepp inom levnadsvisdom och kultur. Sedvänjor, traditioner, deras sätt att leva.
Jag finner mycket i boken otroligt spännande, annorlunda, och ibland helt självklart!
Som att du under en skogspromenad andas in fytoncider som träden utsöndrar och som aktiverar vita blodkropparna som bekämpar infektioner och höjer immunförsvaret!

Jag jobbade några år på ett japanskt företags säljkontor i Stockholm.
Där var ett ständigt flöde av japanska anställda som av olika orsaker arbetade periodvis i Sverige eller som var här för studiebesök eller kundbesök.
Jag hade förmånen att ibland få ta hand om dessa gäster, gå ut och äta middag, besöka sevärdheter osv.
Japanernas arbetsmoral har jag aldrig sett maken till. De kan jobba från tidig morgon till sen kväll utan att knota. För dem är det en självklarhet, något som tyvärr i Japan av idag utlöser mycket stress, man jobbar alldeles på tok för mycket.
Japaner är utomordentligt artiga. Det var inte helt lätt för en ganska ung kvinna som jag då var att ständigt mötas av bugande japaner i strumplästen (inga skor inomhus tillåtet) på min arbetsplats, men man vande sig.

Denna lilla bok är så omfattande att jag skulle kunna skriva massor om innehållet, men jag tycker du ska läsa den själv.
Från världsåskådning till kalligrafi, till teceremoni, till sushi, inget saknas.

Och du, jag ska ge dig ett tips ur boken: Sortera och häng dina kläder med galgkrokarna vända utåt. När du hänger tillbaka kläder efter användning, vänd då krokarna åt andra hållet. Efter ett halvår eller år tittar du på plaggen som inte har rörts under hela tiden. Dessa kan förmodligen lämnas till välgörenhet!

Till sist, ett av alla underbara japanska ordspråk du finner i boken:
"Även apor faller ned från träden"

Jag blev verkligen inspirerad att lära mig mer om österländsk kultur och sedvänjor så nu måste jag leta efter flera böcker om Japan!

0

6 Comments:

 1. Intressant, men det är nog inget jag kommer att läsa …
  Kram

 2. Det låter onekligen som en intressant bok!

 3. Inte en bok som lockar mig…

  Det där galgknepet har Anders föreslagit att vi ska ha här hemma (fast han skulle ge kläderna ett år), men det stör mitt estetiska sinne. Haha! Jag är rätt knäpp med vissa saker. Inte bara klädnyporna ska vara i rätt färgordning, kläderna i garderoben ska hänga åt samma håll (frammen åt vänster) och galgarnas krokar ska vara inåt :-D

 4. Vad intressant! Har läst liknande böcker men då från ett kinesiskt perspektiv där ockås mycket handlar om en helhetssyn. Tack för tipset! Är en bok jag gärna skulle läsa.
  Kram!
  PS klädknepet var bra. Också något för mig.

 5. Intressant =)

 6. Den japanska varianten av FengShui?? Intressant!!
  Kram på’re

Kommentera