Jag har läst..

Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter Bokomslag Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter
Elizabeth Gilbert
roman 1800-tal botanik, Darwin, arternas uppkomst
Massolit förlag
2015
601

En berättelse om kärlek, äventyr och upptäckter.
Från allra första början har Alma Whittaker fascinerats av livet. Hon förundras av sin far, som är botaniker, upptäcktsresande och den rikaste mannen i den Nya världen. Alma växer upp i lyx, hon är nyfiken och erbjuds all utbildning hon önskar. Det dröjer inte länge förrän hon blir en begåvad vetenskapsman, likt en kvinnlig Charles Darwin. Men samtidigt som hennes forskning tar henne djupare in i evolutionens mysterier, drar mannen hon älskar i motsatt riktning - mot det andliga, gudomliga och magiska i livet.
Berättelsen sveper över hela artonhundratalsvärlden, från London och Peru till Philadelphia, Tahiti och vidare i Europa. Längs vägen möter den oemotståndliga hjältinnan ett myller av märkvärdiga karaktärer.

Utdrag ur boken:
"Om Alma blev uttråkad vid bordet var det inte andras bekymmer. Middagsbjudningarna gick inte ut på att roa barnen (Beatrix hävdade med emfas att ytterst lite här i världen borde handla om att barnen skulle bli nöjda och glada) och ju snabbare Alma lärde sig att sitta stilla på en hård stol i flera timmar och lyssna på utläggningar som låg långt över hennes begreppsnivå, desto bättre. Så kom det sig att Alma tillbringade sina späda barnaår med att lyssna till de märkligaste samtal - med män som studerade nedbrytningen av mänskliga kvarlevor, med män som hade tankar på att importera fina nya belgiska brandslangar, med män som ritade bilder på monstruösa kroppsliga missbildningar, men män som ansåg att alla mediciner som kunde sväljas med samma effekt kunde gnuggas in i den och absorberas av kroppen, med män som undersökte de organiska ämnena i svavelhaltiga vattendrag och med en man som var expert på sjöfåglarnas lungfunktion."

"Hon studerade de Lamarcks verk. Han hävdade exempelvis att girafferna hade så långa halsar för att vissa enskilda giraffer under historiens gång hade sträckt sig upp så högt för att kunna äta från trädtopparna att de själva hade orsakat att halsarna faktiskt blev längre medan de levde. Sedan hade de överfört karaktärsdraget till sin avkomma. Men om resonemanget hade varit riktigt ansåg Alma att judarna för länge sedan borde ha fött gossar som saknade förhud och män som rakade sig under hela livet borde få skägglösa söner."

Så här presenterar författaren själv sin bok: " Jag tillbringade en stor del av min barndom med att stirra på kapten James Cooks alla exotiska kartor och fantastiska illustrationer. Det var genom min fascination för dessa botaniker som min bok skapades. 1500-talsteorin skapad av en tysk mystiker, som innebar att Gud etsat in ett budskap i skepnaden och formen på varje växt på jorden, och om vad den växtens syfte var.
När du läser Dickens får du känslan av att han tar dig vid handen och säger -följ med, vi kommer att ha en fantastisk upplevelse tillsammans.
Det är den känslan som jag vill att den här boken ska förmedla. Att jag tar med dig på en resa från den allra första sidan, och att vi kommer åka väldigt långt tillsammans. Genom tid, rum och historia. Och när vi kommer ut på andra sidan är vi förändrade" Elizabeth Gilbert

Jag har älskat var sida, varje rad, och varje ord i den här boken som är så mycket mer än evolutionshistoria och teorier om detta.
För samtidigt är det en biografi över en fiktiv fantastisk kvinna som gav sitt liv åt vetenskapen, men som samtidigt även hade ett rikt själsliv och som älskade sin familj och sin man.
Jag vill inte skiljas från Alma, jag saknar henne redan, och jag tror att många av mina vänner kommer att bli lika förtjusta i henne som jag blev.
En riktigt stor läsupplevelse väntar dig som inte räds de digra sidorna, passar perfekt när höstrusket sätter in!

0

5 Comments:

 1. Till listan!!! Kram o tack

 2. Tack för din fina recension! Och visst lockar boken. Tänker att jag snart ska ta mig mer tid att läsa för tiden finns ju där. Men jag gör ju annat i stället. Tror jag får bestämma mig för att läsa mer frekvent . Jag dras ju utåt när det är fint väder och när det nu också är svalare. Har även en del Sommarprogram att lyssna ikapp…
  Är ganska bra på att också flyta omkring…
  Kram och trelvig kväll

 3. Tack min vän! Absolut en bok för mig! ska beställas på momangen från Bokbörsen :)
  Kram

 4. Vilken fin recension, den boken vill jag också läsa!

 5. halsarna blir inte längre av att en sträcker sig… de långa som får mat, överlever.

Kommentera