Bloggen

Helgens loppis

Av
den
21 augusti 2018

Jag lovade ju visa vad jag köpte på

Jag var ju inte ute efter något speciellt men tycker det är lite kul med loppis, trots att jag ju redan är ganska loppbiten som jobbar varje vecka på en loppis!
En stamkund som kommer ofta brukar alltid ställa samma fråga: “har ni några loppor idag? På en loppmarknad måste man ha hoppande loppor, höhöhöhö..”
Den var lite rolig första tio gångerna..

Som vanligt var jag inte så tidigt på plats och de som var ute efter något speciellt hade sedan länge varit och farit…
förhoppningsvis med bilen fylld av fynd. Hade jag bara mera plats hemma hade nog både en sekretär och en skänk fått följa med, men mina 47 kvadrat är mer än välfyllda redan..

Ett par söta byttor och annat krafs blev fångsten denna gång…förutom..

en annorlunda tavla i emalj!
Det var förstås finska flaggan som lockade med hemlandstoner för själva stugan var väl inte så märkvärdig.
De tidigaste emaljmålningarna gjorde man i Frankrike på 1300-talet
Emaljen pulvriseras, fuktas och appliceras med pensel på en yta av t.ex porslin eller fajans och bränns sedan i brännugn.
De flesta har ju sett fina emaljskyltar, de användes ju bl.a som vägskyltar, men tavlor med motiv har jag inte sett förut.

När jag kom hem vände jag på tavlan och såg stämpeln …och när jag tittade noggrannare på tavlan såg jag också signaturen Heljä Liukko-Sundström som enligt hemsidan var verksam konstnär på Arabia från 1962- Arabia-emblemet är dock av senare modell, o började användas 1982.
Lite kul att lära sig mer!

Byttan som jag blev förtjust i tänkte jag först ha i köket fylld med köksredskap men sen ändrade jag mig för den blev så fin på soffbordet!
Eller vad tycker du?

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Johanna

  21 augusti 2018

  Härligt med loppis! 🙂

 2. Svara

  Mia

  21 augusti 2018

  Jag tyckte du gjorde bra fynd…och tavlan är ju väldigt speciell, den är nog inte så vanlig (tror jag)!! På lördag ska jag åka på auktion i grannbyn, inte för jag behöver nåt men för att det var länge sen det var nån auktion här runt omkring, det mesta är ju loppisar 🙂
  Kram på’re

 3. Svara

  Karin Eklund

  21 augusti 2018

  Riktigt fina fynd har du gjort Paula. Arabiatavlan är speciell. Jag kunde tänka mig att ha den på någon vägg här också. Passar säkert bra hos dig. Det fina med “loppor” är att man kan sälja dem igen på egen loppis om så önskas och så köper man någon ny istället. Cirkulation.
  Trevligt ser stället ut där loppisen var.
  Ha det gott-kram!

 4. Svara

  annettejuhlin

  21 augusti 2018

  Fina fynd! Du låter kunnig, då kan man nog hitta riktiga fynd som andra kanske inte ser. Själv hade jag tänkt åka till loppisar i sommar, men värmen gjorde att jag inte kom mig för. Jag skulle vilja ha några olika tallrikar, krus och kannor i rustik stil. Det är säkert inte för sent än, loppisarna fortsätter väl några veckor till antar jag. Ha en fin kväll!

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  21 augusti 2018

  Vilken nostalgi 😀 Jättefina fynd! Båda brödkorgarna och stekspaden är exakt likadana som de mina föräldrar och farföräldrar hade. Båda keramikbyttorna är fina, men så gillar jag ju blått och naturfärger 🙂 Din jättefina vas/bytta gör sig väldigt bra på bordet på den virkade duken. Nu kan du vara nöjd 🙂 Och skulle du råka få en bukett blommor så gör de sig fint där.
  Kram

 6. Svara

  Hanneles bokparadis

  21 augusti 2018

  Vilket fynd!

 7. Svara

  BP

  21 augusti 2018

  Älskar att gå runt på loppisar som sagt, men kommer sällan hem med några “fynd”. Din emaljtavla hade jag absolut köpt direkt, oavsett flagga. Den är ju såååååå fin!
  Resten av dina fynd är dammsammlare i mina ögon. Å jag hade absolut använt byttan för köksredskap. Den kan ju funka som vas också förstås.

 8. Svara

  Anne-Mari

  21 augusti 2018

  Det er alltid spennande å gå i loppemarked. Men ein kjøper ofte meir enn
  ein treng. No er det snarl haust og det blir fleire loppemarked rundt omkring.

  Takk for koseleg kommentar hos meg.
  Det er nok ikkje alltid like lett å forstå ord me brukar i våre naboland,
  eg slit ofte med det sjølv.
  Makkefjøre trur eg kan forklarast som sand märke på svensk ??
  Du kan sjå bilde nr. to i innlegget mitt 18 juli så ser du det kanskje og kan finne ordet.
  Helsing Anne-Mari

 9. Svara

  Ditte

  21 augusti 2018

  Loppisar är trevliga och hittar jag några här i stan tittar jag gärna in. Och ibland kommer jag hem med fynd. Men då lämnar jag också något annat til Stadsmissionen. En sak in motsvarar här en sak ut. I princip…
  Tavlan var läcker och vlken historia den har. Intressant. Och Arabia och deras konstnärer är ju speciella på flera sätt. Att tavlan seda är gjord i emalj är ju intressant i sig och att du vet mer om konstnären. Byttan blir bra som vas och du kan ju använda den efter behov.
  Kram!

 10. Svara

  Anki

  22 augusti 2018

  Fina fynd Paula! Brödkorgar och stekspade är sånt man har nytta av och det andra är fina föremål att ha till lyst 🙂 Keramiksakerna gillar jag och tavlan också, men min favorit bland dina fynd är nog den med hjärtat, den som man bara ser halva av. Jag älskar robusta saker med blåa detaljer 🙂
  Kram

  PS Jag har köpt boken Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter på Bokbörsen – tror den kommer idag eller i morgon 110:- inklusive frakt för en inbunden bok är ett bra pris 🙂 DS

 11. Svara

  "LillaSyster"

  22 augusti 2018

  Härliga fynd! Kul med den emaljerade tavlan – tror aldrig att jag sett en sådan.
  Mmm det här med plats känner jag igen….. nu har jag betydligt större än du, men nu får två fåtöljer jag älskar flytta ut, det går inte. De ska få flytta till mamma och pappas sommarstuga, så jag kan fortfarande få sitta i dem och läsa. Jag fick ju lite möbler efter mormor, kände att den gamla gröna soffgruppen som hon och morfar haft – den var tvungen att få leva vidare lite till. Sen är den i samma stil som min gamla flicksäng så nu bor hela möblemanget ihop i gästrummet.
  Ha en bra onsdag, nu ska jag packa ihop mig och åka till jobbet. Kram
  Mitt älggräs är av sorten amerikanskt älggräs =)

 12. Svara

  Gunnel Moberg

  22 augusti 2018

  Jag älskar att fynda på loppis. Dina tre dukar på soffbordet har jag precis likadana. Min mor var en duktig virkerska. Kram

 13. Svara

  Ama de casa

  22 augusti 2018

  Vilka superfina fynd! 🙂
  Du hittade dessutom en alldeles förträfflig placering för dom där på bordet.

 14. Svara

  åsa i åsele

  22 augusti 2018

  Den emaljerade tavlan startade mitt minne 😉 vet Du att då jag hade bild/slöjd så fick vi testa och göra emaljerade smycken på samma lika vis som Du beskriver Din loppis-tavlas uppkomst 🙂
  Gillar tavlan och gillar loppis, jag brukar komma hem med böcker och kaffekoppar 😀

 15. Svara

  Herr Nilssons Fru

  22 augusti 2018

  Loppisfynd “de e kul” Jag tycker din bytta kan var minst lika fin i köket med köksredskap som i rummet på bordet, varför inte låta den uppleva olika platser?
  Vi var oxå på 3 olika loppisar i söndags, i nära anslutning till varandra. Men först på den sista gjorde jag fynd i form av 4 stora porslinskulor från Kosta och en orange skal.

  Emaljtavla – de har jag nog aldrig sprungit på. Häftigt.
  kramiz

 16. Svara

  Ninni

  22 augusti 2018

  Ja ibland gör man fynd. Något som någon annan inte har någon användning av kan bli högt värderat hos en annan.
  Häftigt med en emaljtavla. Nån sån har jag inte stött på tidigare vad jag vet.
  Kram.

 17. Svara

  Turkulainen

  22 augusti 2018

  Hej Paula, du hade tur med Liukko-Sundströms tavla! Hon är väldigt omtyckt här i Finland och hennes keramiktavlor och -plattor går åt som smör i solen på sajten tori.fi på webben. (Ni har en motsvarande sajt i Sverige, men just nu minns jag inte vad den heter.) Själv tycker jag mycket om konstnärens keramikplattor, som man kan hänga på väggen, eller placera var man vill förstås. Tyvärr är jag inte lycklig ägare till någon sådan, åtmionstone inte än …
  Trevlig höst!

 18. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  25 augusti 2018

  Saknar sådana loppisar här. Finns inte alls i samma utsträckning som i Sverige. Fina fynd har du gjort. kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 124
 • 596
 • 1 636 068
 • 5 093
 • 65 655
Sök här