Läst

Jag har läst..

Av
den
1 januari 2019
Elva år efter kriget Bokomslag Elva år efter kriget
Margareta Sarri
roman 1950-tal
Förlag Hede
2018
285

Minns det som igår, femtiotalet.
Framtiden bredde ut sej, och vem som helst i Amerika kunde bli miljonär.
Somrarna var varma. Politikerna trofasta. Och utanför stan hade Loffe sett en gädda fastklämd på en cykel. Grannens kåk brann opp. Lotten blev med barn och Maj-Britt sol-och-vårad.
För övrigt lunkade det på.
Sen kom Suezkrisen.
Och Ungernrevolten
Och Kalla kriget
Och -

Utdrag ur boken:
"När han kommer hem ska han slå näven i bordet och säga att han vill skiljas. Nej, det ska han inte. När han kommer hem ska han ärligen bekänna att han är vettlöst förälskad i en annan. Nej det ska han inte heller. När han kommer hem ska han medge att han är ett kräk. Åtminstone det.
Elsie och ungarna hade ätit för länge sen när han hängde av sig rocken på farstukroken. Hon frågade om han arbetat över igen.
-Ja, sa han kort.
Så var det med den bekännelsen."

"Rökning var bildningens examensprov. Män fick röka hur som helst men inte kvinnor. Fel rökvanor kune utan pardon avslöja en kvinna som slampa. Aldrig röka utomhus i upprätt ställning - lika vulgärt som att halsa ur en läskedrycksflaska."

Jag har läst flera av Sarris tidigare böcker och tyckt om den gemytliga lite torra stämningen och vardagligheten hon skildrar så bra.
Och visst gör hon det även denna gång. Men jag tycker berättelsen känns något spretig och hoppig. Inte hennes bästa bok enligt mig, men ändå läsvärd.

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 572
  • 590
  • 1 641 853
  • 5 101
  • 65 753
Sök här