Läst

Jag har läst..

Av
den
19 mars 2019
En sekund är jag evig Bokomslag En sekund är jag evig
Maria Gustavsdotter
historisk roman 1700-tal
Historiska media
2018
324

Två kvinnor, två historier, två epoker och en värja som binder dem samman.

Birgitta, bibliotekarie i Uddevalla, reser ner till Lund för att ordna med sin mors begravning. Hon borde städa ur sina föräldrars lägenhet men ägnar i stället dagarna åt att läsa sin fars efterlämnade dokument. Han har släktforskat och upptäckt ett märkligt sammanträffande som leder tillbaka till Karl XII:s tid.

Annika, piga i Lund i början av 1700-talet, måste återvända till föräldrahemmet sedan hennes mor oväntat har dött. Där finns brodern som inte kan ta hand om sig själv och den våldsamme styvfadern. När Annika misshandlas av sin styvfar bestämmer hon sig för att fly hemmet. Men vart kan en ung kvinna ta vägen i Karl XII:s Sverige?

Och hur kommer det sig att det i Birgittas föräldrahem finns en värja som sägs ha anor till Karl XII:s armé?

 

Utdrag ur boken:

"-Hur är det? undrade jag. -Jag har förfrusit mina tår, sa han -På vänster fot. -Visa mig, sa jag

Han tog av sig skon och blottade trasiga strumpor och tre vita tår som stack fram ur hålet. Jag ställde stopet på en stubbe bredvid mig och grep stortån och rörde den fram och tillbaka trots att han jämrade sig och ville dra foten till sig. Jag böjde mig fram och hällde mitt ljumma öl över foten. -Öl ska man dricka! sa Jörgen. -Förfrusna tår ska man värma, sa jag. Martin skred ännu och jag sa med ett snett leende: -Gå och pissa på dem. så ska du få en bit linne att binda om. Och var gång du behöver pissa tar du av dig skon och siktar väl."

 

Den här romanen känns som två helt separata berättelser där inget håller ihop dem. Den ena delen, den handlar om Annika som lever i 1700-talet och den andra delen handlar om Birgitta som lever i nutid.

Den delen som handlar om Birgitta är helt ointressant och fungerar bara som utfyllnad till den egentliga berättelsen och tillför absolut ingenting.

Boken är uppbyggd så att man växlar mellan Birgittas och Annikas liv kapitelvis, och jag vill bara hoppa över all långrandig beskrivning om hur Birgitta städar, dricker vin och läser. Det för inte berättelsen framåt ett dugg.

Och det är så synd, för jag gillade verkligen att läsa om Annika och hennes annorlunda liv i den manliga världen som står mitt i ett blodigt krig.

Betyget dras ner betydligt av dessa fakta.

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  19 mars 2019

  Åh vad synd att du ger den det betyget men jag förstår dig, så den får inte plats på listan 😉
  Kram på’re

 2. Svara

  Ditte

  19 mars 2019

  Hade inte hört talas om boken eller författaren men efter din recension så avstår jag från den. Kändes lite rörig.
  Är imponerad av alla böcker du hinner läsa. Jag strävar på….
  kram!

 3. Svara

  Ditte

  19 mars 2019

  PS Glömde berömma din vackra vårlika “header”.

 4. Svara

  Ama de casa

  20 mars 2019

  Den boken skippar jag! Eller så läser jag bara vartannat kapitel 😉

 5. Svara

  Mösstanten

  20 mars 2019

  Synd att boken inte var så bra, men det är alltid bra att få veta vad man inte ska läsa.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 462
 • 770
 • 1 611 130
 • 5 044
 • 65 075
Sök här