Läst

Jag har läst..

Av
den
13 september 2023
Sex substanser som förändrar ditt liv Bokomslag Sex substanser som förändrar ditt liv
David JP Phillips
hälsa
The Bookaffair
2022
222

Hormoner och signalsubstanser påverkar hur vi mår och känner oss. Lär dig optimera kroppens kemifabrik och nå bestående effekter i ditt liv.
Får det lov att vara en Angel´s Cocktail med signalsubstanserna dopamin, serotonin och endorfin? Eller kanske en Devil`s cocktail med kortisol som huvudingrediens? Tänk efter noga. Våra signalsubstanser är avgörande för att bli vårt mentalt bästa jag. Den här boken handlar om hur man kan leda sig själv mot den framtid man önskar. Till alla som längtar efter att känna sig höga på livet på riktigt.

Utdrag ur boken:Periodiskt dopamin
Binge watching innebär att titta på en hel tv-serie i streck. Det är som att äta upp allt godis ur skålen, det skapar en helt underbar känsla som dock blir kortvarig...fNär allt är slut är dopaminkraschen ett faktum. Personligen älskar jag att dra ut på en tv-serie, att vänta nästan till bristningsgränsen innan jag bestämmer mig för att se nästa avsnitt. Och gissa om dopaminet skjuter upp i taket. Efteråt kan jag njuta av att mysa i minnena, spekulera och fundera, föreställa mig vad som händer härnäst och precis när min hjärna signalerar ett litet ointresse så ser jag ett avsnitt till. På så sätt kan jag njuta länge.
Under en tågresa satt en äldre man och tittade på naturen genom fönstret. Jag satt med min laptop och jobbade och tittade på film samtidigt, när filmen tog slut läste jag nyheter på mobilen och kollade sociala medier och sen spelade jag pspel tills batteriet dog, fJag kände hur jag mentalt började klättra på väggarna, en akut dopaminbaksmälla grasserade i min kropp. Den äldre mannen satt med samma leende och tittade på naturen som för två timmar sedan. Då förstod jag att jag var dopaminberoende.

Redan i skolan var jag urusel på kemi. Jag kan lätt erkänna att de här substanserna och deras egenskaper förmodligen försvinner från min hjärna ganska snart. Den substansen jag känner kanske bäst är serotonin. Jag har ätit sk. anti-depp-tabletter i många herrans år, har försökt sluta ett antal gånger men blivit oerhört irriterad och olycklig. Medicinen hjälper till att öka serotoninhalten så jag känner mig mer harmonisk och i jämvikt. Mina läkare säger att det är ofarligt att fortsätta äta medicinen och det gör jag.
Boken är lättläst och även om jag inte orkar memorera allt så upplevde jag flera fina aha-upplevelser och hummade i takt med att jag läste om de olika substanserna och deras roll i kroppen.
Boken rekommenderas av bl.a Kristin Kaspersen och Aron Andersson.

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  13 september 2023

  Låter intressant, ska se om den finns i biblioteks appen imorgon – för just nu går det inte att logga in där……grrr jag som skulle ladda ner en ny bok till läsplattan hade jag tänkt. Det blir till att somna utan bok ikväll.
  Hoppas att din höft blir bättre av vila =) Idag nöjde jag mig med knappt 7 km efter arbetet.

 2. Svara

  Anna i Portugal

  14 september 2023

  Kroppen är fantastisk, roligt att läsa om hur den funkar. Jag är som du, glömmer så lätt.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 447
 • 559
 • 1 651 879
 • 5 116
 • 65 975
Sök här