Av
den
1 april 2019
Själv - kraften i egentid Bokomslag Själv - kraften i egentid
Linus Jonkman
psykologi
Forum
2016
260

Det saknas ett ord i det svenska språket. Ett ord för att beskriva den positiva sidan av att vara för sig själv. Engelskan har loneliness och solitude. På svenska har vi bara "ensamhet." Det är dags att också börja prata om självsamhet.

För trots bristen på ett uttryck har vi alla ett lika stort behov av att då och då dra oss undan från omvärlden.

Linus Jonkman gräver i det mänskliga behovet av att få tillbringa tid på egen hand. Den här boken handlar om att finna glädjen och tryggheten i att vara för sig själv, om att solitär kompetens är lika viktig som social kompetens.

Boken är en uppföljare till "Introvert-den tysta revolutionen".

 

Som vanligt när jag läser en bok har jag alltid penna och papper tillgängliga. Jag vill göra noteringar och det kan jag ju inte göra i låneböcker! I det här fallet fick jag för ovanlighetens skull konstatera att mitt papper inte räckte till för allt jag vill plita ner! Boken innehåller så fantastiskt många aha-ögonblick så jag omöjligt kan välja ut vilka avsnitt som är extra viktiga.

Det står klokheter på varenda sida, och trots att författaren säger sig vara introvert och filosofisk så är boken extra lättläst och tankeväckande och skriven med en underbar ironisk humor.

Citat: "Ensamhet är självsamhet som blivit bitter, Självsamhet är kvalitetstid med sig själv".

Pedagogiskt upplagd, boken innehåller små övningar att själv utföra, sådana som tillför extra dimension i tillvaron, liksom också enkla tester för att ta reda på om din personlighet är neurotisk,introvert eller öppen.

Mycket av innehållet är användbart i arbetslivet och i studier.

Som pensionär är jag inte längre i samma situation där jag behöver tänka på just hur jag interagerar i dylika sammanhang, men faktum är ju att vi alla interagerar med andra hela tiden. Ja utom när vi gör just det som kan vara så produktivt och njutbart, befinner oss i självsamhet!

Jag rekommenderar denna bok till alla! Vete katten om jag inte antingen lånar om den eller köper boken själv så jag har den nära till hands i bokhyllan!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  1 april 2019

  En bok jag genast blir intresserad av och som tagit kliv upp på min läselista. Stort tack för fint tips och bra recension.
  (Ska nu i kväll avsluta “Hilma” som blivit liggandes ett bra tag. Ockås rekommenderad av dig)
  Kram!

 2. Svara

  Ama de casa

  2 april 2019

  Självsamhet var ett mycket bra ord! Jag gillar också “egentid” som är mer positivt i mitt tycke än ensamhet.

  Ha en härlig dag!

 3. Svara

  Mösstanten

  3 april 2019

  Tack för tipset om denna bok. Självsam är jag gärna. Ensam helst inte.

 4. Svara

  Mormor

  3 april 2019

  Tack för tipset.
  “Allena” är ett bortglömt ord. Vi finlandssvenskar använder det fortfarande, men inte så mycket som förr. De flesta av oss ogillar förresten bruket av “själv” i betydelsen “utan sällskap”. – “Väninnan kom inte, så hon fick äta själv.” I våra öron låter det förskräckligt!
  Att hitta ett substantiv som skulle ersätta “ensamhet” (utan nyanser av bitterhet), det är verkligen inte lätt. Lovar att berätta om jag hittar ett sådant!

 5. Svara

  Ninni

  4 april 2019

  Vilka intressanta böcker det verkar vara. Kollar på Adlibris. 54:-/pocket av dessa.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 267
 • 770
 • 1 610 935
 • 5 044
 • 65 073
Sök här