Bloggen

Längre och ljusare dagar,,

Av
den
12 mars 2024

Det är skönt när dagarna blir längre och ljusare. Det ligger kvar ett snötäcke men trottoarerna är nu isfria och täckta av ett tjockt lager grus och sand. Lika bra att det får ligga kvar tills vi är säkra på att det inte blir full vinter igen med kyla och snöfall, även om det är jobbigt att promenera på gruset.
Jag försöker fortfarande hitta lite nya rutiner i min hundlösa tillvaro.
Såret i hjärtat går ännu upp lätt, men jag försöker hålla mig igång, komma ut varje dag även fast jag ännu undviker Daniels och mina promenadstråk som vi gick dag ut och dag in.

Piggade upp mig med ett fång tulpaner som redan efter första natten i vas försökte rymma åt alla håll!

Jag plockade bort alla hundbäddar och samlade ihop alla andra hundgrejer rätt omgående för att jag inte skulle fastna med blicken och undra i vilken bädd Daniel nu låg, jag visst ju att han inte låg i någon av dem längre men ville inte heller bli påmind.
Sen gjorde jag en ommöblering och flyttade soffan så jag inte längre har soffans ryggstöd bakom datorplatsen, Daniel låg ofta på ryggstödet för att vara så nära som möjligt när jag satt vid datorn. Det låter kanske fånigt, jag vill ju inte utplåna minnet av honom på något vis, men märker att det ändå känns lättare då jag inte ständigt påminns om att han saknas här hemma.
Jag sitter i min läsfåtölj både dagtid och kvällstid, har hittat bra böcker som fångar mitt intresse.

Idag kom jag plötsligt på att det för ovanlighetens skull var skidtävlingar så här mitt i veckan, så jag intog min lunchsallad framför teven.
Jag har länge varit vad jag kallar “ljudallergiker” till följd av tidigare utmattningsperioder, jag vill ha det tyst omkring mig hemma, ingen teve eller radio som står på. Men, första veckorna efter Daniel somnade in klarade jag inte av tystnaden. Jag satte på morgon-tv direkt när jag steg upp och den fick stå på i stort sett hela dagarna.
Tack och lov blev det inte varaktigt, nu har jag kunnat återgå till min tysta tillvaro igen, även det ett sundhetstecken!

Jag har återfunnit en gammal favorit, mannagrynsgröten! Av någon anledning har havregrynsgröten inte alls tilltalat mig denna vinter så jag har oftast ätit mackor till frukost.
Nu varvar jag med gröt och kokta ägg, mackor tröttnar man ju på…

Solen sken så fint idag att jag bestämde mig för att gå ner till sjön och se om man kunde komma ner till stranden där vi brukade gå många sköna promenader.
Isen ligger kvar på sjön men jag kunde gå ner till strandkanten.

Jag ser fram emot promenaderna längs stranden till marinan dit vi gick minst ett par gånger i veckan under barmarkssäsongen. Jag som många med mig dras alltid till vatten och jag är så glad att jag har en fin sjö i närheten.

Visste inte om jag skulle hitta sälg med videkissar i närheten, men det var enkelt gjort nere vid sjön, så nu är påskriset fixat!
Då är det bara kvasten som fattas…..

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  13 mars 2024

  Godmorgon Paula, jag förstår dig helt och hållet vad gäller ditt sätt att hantera sorgen efter Daniel och jag tror att det är bra. Ingen tror att du “plockar bort” och ändrar för att glömma, det är ju som du skriver, man vill inte ständigt bli påmind bara. Kram på´re

  • Svara

   Paula

   14 mars 2024

   En del säger att de aldrig vill ha en ny hund då den tidigare dött, så sade jag också efter Blinka, något du kanske minns. Nu är ju jag så innerligt glad att jag tog mitt förnuft till fånga och tog emot Daniel med öppna armar. Vilka fantastiska år vi fick tillsammans, han var den mest okomplicerade hund jag mött i mina dagar. Hade jag varit några år yngre hade jag nog sett mig om efter en ny kompanjon, nu känner jag att jag inte vill binda upp mig mer, och kroppen blir ju allt tröttare. Skulle det dyka upp någon som behöver hjälp med rastning ibland så kanske jag kunde ställa upp men inget regelbundet. Varm kram

 2. Svara

  Anna-Lena

  13 mars 2024

  Så fint..och bra…att du kan skriva om din sorg. Det är absolut ett steg i rätt riktning.
  Ditt “nya” hem är säkert också bra i sorgearbetet.
  Vi har inte så mycket vide precis hos oss. Och den som finns sitter högt. Det är så fint med videkissar
  Kom på att det snart är dags att plocka fram de få påskgrejer som finns. Får bli om en vecka ungefär.
  Kram

  • Svara

   Paula

   14 mars 2024

   Jag hade en konstig förutfattad mening att det inte skulle finnas några sälgar här i förorten, ack så fel jag hade. Idag gick jag inte längre än till busshållplatsen där jag hittade flera i lagom höjd, ville överraska granntjejen som hade namnsdag idag!
   Är din man lite längre så han kan nå lite högre upp? Eller så kan han ta ett stadigt tag om din midja och lyfta upp dig ! Kram

 3. Svara

  Gun Wiik Pils

  13 mars 2024

  Ingen större skillnad i sorgearbetet vare sig det är människa eller husdjur. Gjorde likadant när min man gick bort, städade undan allt som påminde om honom.
  Glömde en sak, han gjorde all mat och då jag öppnade kryddskåpet med massor med kryddor och alla dofter slog emot mig kom en stor tomhetskänsla över mig.

  • Svara

   Paula

   14 mars 2024

   Så sorgligt det var när din man gick bort, och det var så oväntat också. Har du börjat laga mat själv nu eller äter du mest ute? Du är ju ofta på resande fot o då har du ju allt färdigserverat! Kram

  • Svara

   Gun Wiik Pils

   15 mars 2024

   Numera gör jag min egen mat,lite ringrostig i början men ganska snabbt började jag variera och läsa recept. Det har ju blivit väldigt dyrt att äta ute så det har jag slutat med när jag är hemma.

 4. Svara

  Anna i Portugal

  13 mars 2024

  Jag blir glad av att läsa det här inlägget. Trots sorgen så finns det hopp hos dig. Att du känner att du behöver möblera om eller gå andra vägar ett tag låter väldigt sunt tycker jag, att du anpassar dig efter hur läget nu är. Väldigt fint påskris och vad roligt att få se smörklicken i mannagrynsgröten, så åt jag alltid också den gröten. Att jag sen hade massor av socker på är en annan sak.. det är måånga år sedan nu!

  • Svara

   Paula

   14 mars 2024

   Socker på gröt har aldrig varit min melodi, bytte också ut smöret på havregrynsgröten mot nyttiga bär, jag tror inte jag kommer att äta gröt så ofta, även om det smakar.
   Ja nu är det nog devisen tiden läker alla sår som gäller. Ibland hajar jag till och konstaterar för mig själv att jag inte tänkt på Daniel på flera timmar…

 5. Svara

  Äventyret Framtiden

  13 mars 2024

  Givetvis så vill du inte bli påmind ständigt nu om Daniel, nu när allt är så nära inpå och inom dig. Det är helt sunt det du gör…du städar inte bort Daniel, du förändrar ditt liv, anpassar dig efter hur det är nu, för det är ju förändrat.
  Skönt att ljuset återkommer i Norden igen. Vet ju så väl hur skönt just det ljuset känns och upplevs. Man blir lite grann på nytt född.
  Kom på att jag har mannagryn i skåpet som ska användas..Det blir nog en ålandspannkaka tjock och god, så där lagom till påsk.

  Ha det gott Paula,
  kram från gränden!

  • Svara

   Paula

   14 mars 2024

   Ålandspannkaka ? Nu fick jag ta hjälp av google minsann. Där står att den smakar kardemumma! Och att ålänningar äter den med katrinplommon och grädde? Stämmer det på er? Om man dissar socker som jag gör, kan man äta pannkakan utan det söta på eller blir den helt smaklös….undrar tanten i pörtet

 6. Svara

  Minton

  13 mars 2024

  Förstår att du plockat undan Daniels saker du har minnen inom dej. Blev glad när jag såg att du skrivit och har gjort lite förändringar. Fina bilder på naturen.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   14 mars 2024

   Tårarna får rinna fritt när jag går mina ensamma promenader längs sjön. Det lättar efteråt, men orkar inte göra så varje dag, så en del dagar traskar jag istället in till stan som jag inte känner till så väl ännu. Daniel och jag gick aldrig omkring så mycket i stadsmiljön, så den ska jag utforska lite mer nu, utan tårar….Kram

 7. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  13 mars 2024

  Fina bilder från ett Falun där våren försöker ta över. Klart att du sörjer fortfarande, det är ju så nytt. Det tar sin tid och helt går det aldrig över. Vi har ju älskat våra pälsklädda kompisar. Det är bra att du förändrar och flyttar om det som känns bra att göra om. Du glömmer inte Daniel eller dina tidigare djur bara för att du gör så. Förhoppningsvis trippar Daniel omkring i ditt minne och sprider glädje över den tid ni fick tillsammans. Det är många fina minnen som vill komma fram.
  Mannagrynsgröt var min absoluta favoritgröt när jag var yngre men när jag blev vuxen (ca 50-årsåldern) lärde jag mig att gilla havregrynsgröt 😀 Fint påskris! Här kommer påsken att gå obemärkt förbi.
  Kram

  • Svara

   Paula

   14 mars 2024

   Påsk har vi aldrig heller firat, men, ungarna drällde in genom dörren allihop för att få en påskmiddag som inte stod julbordet långt efter! Ägg i långa banor, lax och sill, o mer därtill…Kanske blir det en gemensam påskmåltid med tjejerna detta år, en jansson kan jag väl svänga ihop.
   Påskpynt betackar jag mig för, videkvistarna är för att fira våren! Och vi kan ju hoppas på fint väder i påsk så vi kan sitta på balkongen men näsan mot solen!
   Kram

 8. Svara

  LillaSyster

  13 mars 2024

  Så fint du gjort med fjädrar i riset. Klart att saknaden fortfarande är stor. Smart att plocka undan och att möblera om lite. Att gå ner till vatten är ju alltid rogivande. Ha nu en bra kväll och mannagrynsgröt, det var nog hundra år sedan jag kokade….. men gott är det med mycket äppelmos =)

 9. Svara

  BP

  13 mars 2024

  Och Dalarna levererar – fint väder alltså.
  Tycker du gör helt rätt med ommöblering och val av promenadsträckor. Det räcker ju att du sörjer fina Daniel, du behöver inte göra sorgearbetet värre om man säger så. Mannagrynsgröt åt jag senast på julbordet jag besökte före jul. Den gröten gillar jag. Havregrynsgröt däremot är som gammalmodig tapetklister i min mun. Den gröten går liksom ine ned utan bara växer i munnen… Jag äter ofta mackor/frallor med olika pålägg till lunch eller om man ska säga brunch i mitt fall.
  Himla läckra dekorationer där på ditt fönsterbräde:-) Och det där trädet – vilken udda form det har?

 10. Svara

  Susjos

  13 mars 2024

  Så ljuvliga bilder och fint inlägg om dina dagar just nu <3 Fina tulpaner och fint kort <3.
  Mannagrynsgröt, det var länge sedan!
  Såklart finns Daniel i dina tankar <3
  Må så gott Kära du!
  KRAM

 11. Svara

  Stefan

  14 mars 2024

  I förrgår vandrade jag utmed kusten. En fin dag, dock något kylig, med klarblå himmel, en sol som värmde i lä från blåsten och is som sakta smälte. Just nu är det +8° i Nyköping och det nästan doftar vår.
  Så knäpper man på tv:n och meteorologerna utlovar kyligare väder och snö till helgen.
  Suck!

 12. Svara

  Ditte

  14 mars 2024

  Har tänkt mycket på dig och tyckte ditt inlägg var så fint- Livet går vidare om än med tyngre steg men du har fina minnen med dig.
  Förstår att du möblerat om för att ständigt påminnas fysiskt om Daniel är tungt. Nu finns han med i tankarna men inte så fysiskt som tidigare.
  Vackert väder och promenader gör gott och bra att du har olika sträckor att välja på.
  Fina och hoppfulla bilder.
  Varm kram

  • Svara

   Paula

   14 mars 2024

   Flera vänner har inte velat ha en ny hund efter den tidigare gått bort. Sorgen har varit så jobbig, och visst är den det. Men de åren jag fick med Daniel när jag väl tog beslutet att ta hem honom var så fina, ångrar förstås inte en sekund. Nu ska jag försöka göra saker i sommar som jag avstått från tidigare just för att han inte kunde följa med. Mera stadsbesök i min vackra stad, fler utflykter med buss osv. Jag vill inte fastna i sorgen, men än så länge är det tufft. Varm kram, följer dig påå insta så jag vet vad du har för dig, men kommenterar inte. Jag följer bara dig och tjejerna på instagram, men är ju inte aktiv själv. Kram från pörtet

 13. Svara

  Susanne

  14 mars 2024

  Visst är det ljuvligt när man riktigt kan känna ljusets återkomst. Sen att vintern gör små återkomster är väl något att räkna med ett tag framöver, även om jag inte gillar det. Igår t ex vaknade vi till snötäckt mark men som tack och lov tinade bort under förmiddagen.
  Att bära på sorg och saknad är kämpigt men jag upplever ändå att du tar steg för steg i rätt riktning. Önskar dig en fin dag 🙂

 14. Svara

  Anki

  15 mars 2024

  Fint att läsa … sorgen finns såklart kvar, men den byter liksom skepnad lite efter hand som tiden går. Klokt att möblera om också.
  Härligt promenadväder och fina bilder!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 160
 • 189
 • 1 654 994
 • 5 128
 • 66 118
Sök här