Läst

Jag har läst…

Av
den
9 april 2019
Mitt 70-tal Ett årtionde i bilder Bokomslag Mitt 70-tal Ett årtionde i bilder
svensk historia
Historiska media
2018
160

Välkommen till 70-talet!

Det här är årtiondet då hela världen drabbas av lågkonjunktur och oljekris. Men arbetsveckan kortas åtminstone och vi njuter av mer fritid och förlängd semester. På somrarna åker allt fler svenskar på charterresor eller tågluffar i Europa.

De som väljer att stanna hemma kan njuta av färg-tv som tar sig in i allt fler vardagsrum. I manchestersoffan samlas hela familjen och fängslas av "Familjen Macahan" eller gläds åt Ingemar Stenmarks framgångar i backen. Nöjeslystna ungdomar dansar till ABBA:s hits i morderiktiga platåskor och utsvängda jeans. Och vill man hänga med på riktigt lämnar man föräldrahemmet för ett kollektivboende.

Med boken kan du återuppleva en tid då kampen för ett jämställt land tog ordentlig fart och demonstrationer hörde vardagen till.

 

En himla kul bok detta, en nostalgikick även för mig som inte kom till Sverige förrän 1978, alltså upplevde jag inte så mycket av sjuttiotalet i Sverige. Många företeelser är svenska, men boken som är uppdelad med ett kapitel per år innehåller också världshändelser.

 

Just år 1978 händer något speciellt, Aftonbladets kvinnliga reportrar får nog av spritkultur och öppen sexistisk behandling från manliga kollegor och skriver ner sina upplevelser i "Dokumentet" Alltså 40 år före Me-too-rörelsen! Vi har inte kommit särskilt långt på fyrtio år!!

1979 bestämmer riksdagen att vi ska införa sommartid. Ändringen tas i bruk 1980.

Och nu har förhoppningsvis detta dumma påhitt nått vägs ände och vi slipper sommartid från och med 2020!

 

Detta är den ultimata boken för dem som var unga på 70-talet, annars finns likadana böcker som handlar om andra årtionden, bara att välja! Och självklart är den en perfekt presentbok till en jubilar!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  9 april 2019

  Det där lät spännande, nu är jag ju född i börja av 70-talet så lite av slutet minns man kanske, men jag kan tänka mig att om det är lite bilder i boken så känner man garanterat igen sig=) Tack för ett mycket bra presenttips! Hoppas att du också har en solig och fin tisdag – men man kan överväga att ta fram långkalsongerna idag…. Kramen

 2. Svara

  Mia

  9 april 2019

  Wow!! Ett perfekt boktips för mig, vilken nostalgiresa 🙂 Kram på’re

 3. Svara

  Anki

  9 april 2019

  Tack för tipset Paula! Verkar vara kul läsning! 🙂
  Kram

 4. Svara

  Ditte

  9 april 2019

  Jag var med hela 70-talet så boken skulle jag gärna läsa. Tog studenten 1968 och gav mig ut i yrkeslivet 1970, till en skola i Upplands Väsby som nyexad gymnastikdirektör. Första egna lägenheten och livet väntade.
  Kram och tack för det fina tipset.

 5. Svara

  Ninni

  9 april 2019

  Kul bok. Jag var mellan 10 och 20 år under den perioden. Kanske dags att kolla tillbaka till 70-talet igen. 😀

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här